Medzi finančnými centrami vedie Londýn, napriek brexitu

Vedúcu pozíciu medzi svetovými finančnými centrami má Londýn, napriek neistote pri odchode Británie z Európskej únie. Bratislava v rebríčku nie je.

12.09.2017 09:54
debata (1)

Vyplýva to podľa agentúry Bloomberg z rebríčka 92 centier, ktorý na základe prieskumu medzi odborníkmi a pri zohľadnení ďalších kritérií zostavujú spoločnosti. Z/YEN Partners a China Development Institute (CDI). Varšava je na 33. mieste. Praha sa posunula na 58. miesto zo 69. priečky v predchádzajúcom marcovom rebríčku.

Hlavné mesto Veľkej Británie napriek brexitu zvýšilo svoj náskok pred New Yorkom, ktorý zostal na druhom mieste. Na tretie miesto sa dostal Hongkong, ktorý odsunul Singapur na štvrtú pozíciu. Jediným zástupcom kontinentálnej Európy v prvej desiatke je Zürich, ktorý je na deviatom mieste.

Londýn získal v septembrovom hodnotení 780 bodov, čo je oproti marcu len o dva body horšie skóre. New York stratil až 24 bodov, má ich 756. Podľa prieskumu za zhoršené hodnotenie New Yorku sú obavy z obchodnej politiky Spojených štátov.

Výrazne si v prieskume polepšil Frankfurt nad Mohanom, ktorý sa z 23. miesta posunul na 11. priečku. Zlepšenie zaznamenali aj ďalšie mesta krajín EÚ, napríklad Paríž, Amsterdam, Dublin.

"Ľudia špekulujú, ktoré centrá by mohli vyťažiť z odchodu Londýna z EÚ, uviedol autor prieskumu Mark Yeandle.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #financie