Ruská Rosnefť a čínska CEFC majú veľké plány s ropou

Ruská štátna ropná spoločnosť Rosneft podpísala dohodu s čínskou CEFC China Energy o zvýšení priamych dodávok ruskej ropy do Číny.

04.09.2017 09:59
debata

Firmy sa tiež dohodli na spoločnom výskume na Sibíri, na spolupráci v rafinérskej a petrochemickej oblasti a v obchodovaní s ropou a ropnými produktmi, uviedla Rosnefť.

Agentúra Reuters pred pár týždňami priniesla informáciu, že CEFC podľa jej zdrojov kupuje podiel v spoločnosti Rosnefť, z ktorej polovicu vlastní ruská vláda. Podľa informácií Reuters by mala Rosneft ponúknuť čínskej strane podiel vo svojom maloobchodnom biznise, ktorý zahŕňa takmer 3000 čerpacích staníc, približne 150 zásobníkov ropy a viac ako 1000 benzínových cisterien. Tieto informácie však firmy oficiálne nepotvrdili.

„Podpísané dohody úplne odrážajú stratégiu spoločnosti, ktorej priority zahŕňajú posilnenie vzťahov s ázijsko-tichomorskými krajinami, najmä s Čínou,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Rosnefť Igor Sečin v sobotňajšom vyhlásení.

CEFC pôvodne bola len menším obchodníkom s ropou, vznikol z nej ale rozsiahly konglomerát, ktorý sa okrem energetiky venuje aj ďalším odvetviam.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rosnefť #CEFC