Poplatky v bankách rastú. Pozor aj na dovolenke v zahraničí

Vysnenú dovolenku pri mori môžu znepríjemniť nečakané bankové poplatky. Dôvod je prostý. Väčšina Slovákov sa totiž ani pred cestou na prázdniny nezaujíma o cenníky bánk a kartových spoločností. Navyše od začiatku augusta mnohé finančné inštitúcie zvýšili poplatky alebo zaviedli nové. Stáva sa tak, že to, čo mohla mať rodina na dovolenke zadarmo alebo s minimálnym poplatkom stojí odrazu tri, päť, desať alebo dovedna hoci aj 25 eur navyše.

02.08.2017 12:00
bankomat Foto:
Postupný výber tisíc eur v hotovosti z bankomatu v zahraničí môže na poplatkoch zhltnúť aj 25 eur. Ilustračné foto.
debata (17)

Medzi najčastejšie zbytočné chyby patrí opakovaný výber z bankomatu kreditnou kartou, výber peňazí z bankomatu inej ako partnerskej banky či výber z bankomatu v krajine, kde sa platí inou menou ako eurom predtým, ako si preveríme aktuálny kurz a poplatok za výmenu. Doplatiť môžeme aj na fakt, že v niektorých bankách sú podobne vysoké poplatky ako pri použití kreditnej karty aj pri debetných kartách. Stáva sa to vtedy, ak klient nemá aktivované bezplatné výbery v rámci predplateného balíka služieb. Niektoré finančné inštitúcie zase inkasujú poplatky aj za samotné platby kreditnými kartami. „V poplatkoch naozaj nie je jednoduché orientovať sa. Niektoré finančné domy pýtajú pomerne vysoké poplatky za služby, ktoré sú v iných bankách bezplatné. Je preto výhodné ešte pred odchodom na dovolenku zistiť si, s akými poplatkami musí človek počítať za využívanie bankových služieb v zahraničí,“ povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný kompas Maroš Ovčarik.

Okrem toho od prvého augusta menilo svoje cenníky viacero bánk. Niektoré finančné domy doplnili do cenníkov príplatky, iné zvýšili poplatky za niektoré služby alebo zaviedli nové. V septembri sa k nim pridá aj najväčšia domáca banka Slovenská sporiteľňa. Jej klienti, rovnako ako napríklad klienti UniCreditBank, si viac priplatia za prácu s hotovosťou. V Slovenskej sporiteľni zdražejú aj poplatky za poistenie úverov.

Jeden z dôvodov zvyšovania poplatkov je fakt, že v čase nízkych úrokových sadzieb banky zarábajú menej na úrokoch a preto hľadajú spôsoby, ako čiastočne vykompenzovať pokles príjmov. Podľa analýzy Poštovej banky každý Slovák uskutoční na dovolenke priemerne štyri platby a minie 168 eur. „Najmenej, 101 eur, predstavujú dovolenkové výdavky platené kartou v Bulharsku. Najdrahšie nákupy si doprajeme v Taliansku. Minieme tam 1,5-násobne viac oproti priemeru, 277 eur,“ povedala hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. Podľa odborníka je v mnohých bankách rozumné vyhnúť sa výberu hotovosti, a hlavne v prípadoch, ak ide o inú menu ako euro. „Zároveň z pohľadu zaplatenia čo najnižších poplatkov sa viac oplatí jednorazovo vybrať väčšiu sumu v bankomate patriacom materskej finančnej skupine slovenskej banky. Nejde ale o univerzálnu radu a niektoré banky v rámci akcií zameraných na získanie nových klientov ponúkajú bezplatné výbery z bankomatov po celom svete,“ dodal Ovčarik.

Rôzne poplatky začnú dovolenkárom naskakovať, ak sa ocitnú mimo územia štátov používajúcich spoločnú menu euro. „Za spracovanie transakcií v inej mene ako euro účtujeme dve percentá z hodnoty transakcie, maximálne však tri eurá,“ povedala hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková. Podľa nej ide o štandardný poplatok na európskom bankovom trhu a niektoré konkurenčné banky ho majú až do výšky šesť percent z objemu transakcie. „Ako jediná banka na Slovensku ho v rámci transparentnosti účtujeme oddelene od samotnej transakcie,“ dodala Cesnaková. Najväčšia domáca banka poplatok za spracovanie transakcie účtuje pri platbe debetnou aj kreditnou kartou.

Klienti Slovenskej sporiteľne maximálny poplatok vo výške troch eur zaplatia pri platbe začínajúcej sa na sume 150 eur. Finančný dom na poplatkoch zarobí napríklad 15 eur v prípade, ak jeho klient počas dovolenky platobnou kartou zaplatí účty v celkovej hodnote 750 eur. Poplatok za spracovanie transakcie na slovenskom finančnom trhu pri niektorých typoch debetnej karty účtuje aj VÚB banka. „Pri platbe kreditnými kartami nie sú účtované žiadne poplatky za platby u obchodníka ani v Slovenskej republike, ani v zahraničí,“ uviedla Andrea Šipošová, riaditeľka oddelenia kariet vo VÚB banke. Tento finančný dom preto svojim klientom odporúča v zahraničí platiť vždy kreditnou kartou.

Vysoké poplatky za výber hotovosti

Samotné zriadenie kreditnej karty skrýva viacero poplatkových nástrah pre finančne menej zdatných klientov. „Na dovolenke v Grécku som si asi trikrát vybral hotovosť z bankomatu prostredníctvom kreditnej karty. Až doma som zistil, že moja banka si za každý jeden výber účtovala poplatok vo výške troch eur. Keďže som bol v tom, že táto služba je zadarmo, okamžite som išiel do najbližšej pobočky banky, a tam mi vysvetlili, že bez poplatku sú všetky výbery z debetnej karty,“ povedal Štefan Jankovič z Nitry. Aj ďalšie banky účtujú vysoké poplatky za výber hotovosti prostredníctvom kreditnej karty. Finančné domy sa takto snažia ľudí motivovať, aby účty platili priamo prostredníctvom kreditnej karty a na výbery používali len debetné karty.

„Debetnou kartou vyberá klient z vlastného účtu, kreditnou kartou používa požičané peniaze z banky. Ak pri kreditnej karte správne využíva bezúročné obdobie, neplatí žiadne úroky. Kreditná karta je vhodná na platby cez internet, kúpu leteniek, rezervácie v hoteloch,“ priblížila Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit banky. Práve tento finančný dom ponúka svojim klientom po splnení podmienok bezplatné výbery z bankomatov po celom svete. „Veľmi populárny je účet s výbermi zo všetkých bankomatov doma i vo svete bezplatne. Účet je zadarmo, ak sumárny bezhotovostný kreditný obrat na účte dosiahne mesačne 400 eur. Pri takomto type účtu nie je potrebné riešiť nijaké poplatky a klient je slobodný vyberať z akéhokoľvek bankomatu,“ dodala Ďuďáková. Podobné akcie sa dajú nájsť aj v iných finančných domoch.

Zradné výmenné kurzy

Pri výbere peňazí z bankomatu môžu dovolenkári v zahraničí naraziť aj na ďalší problém. „Na výlete v Českej republike som si išiel vybrať hotovosť z bankomatu. Potreboval som približne tisíc českých korún, a pred vyplatením sumy sa mi na displeji objavila otázka. Želáte si zvolenú sumu prepočítať dynamickým prepočtom? Vôbec som netušil, o čo ide, a tak som si radšej nevybral žiadnu hotovosť a všetky dovolenkové účty som platil kartou,“ opísal svoj víkendový pobyt v českom meste Třinec Slovák Jakub Holič. Dynamický prepočet okamžite prepočíta vybratú sumu za aktuálny kurz stanovený prevádzkovateľom bankomatu. Takýto kurz je pre klientov väčšinou veľmi nevýhodný a samotné finančné domy ho preto klientom radia odmietnuť. „Už si presne nepamätám, ale pri dynamickom prepočte mi za jedno euro núkali približne 22 českých korún a priamo v zmenárni na železničnej stanici kamarát za jedno euro dostal takmer 26 českých korún,“ dodal Holič.

Rôzne banky v praxi účtujú rôzne poplatky. Vo všeobecnosti sa v zahraničí oplatí najviac platiť kreditnou kartou. „Za platbu kreditnou kartou v zahraničí nie sú účtované poplatky,“ uviedla hovorkyňa Tatra banky Mária Mahútová. Nie je pritom jedno, či klient platí kreditnou kartou od spoločnosti Visa, alebo MasterCard. Pri platbe inou menou ako euro spoločnosť Visa automaticky prepočíta celú sumu na základe aktuálneho kurzu na americké doláre. Následne Tatra banka na základe aktuálneho devízového kurzu prevedie dolárovú sumu na menu euro a následne ju strhne z kartového účtu klienta. „Ak je transakcia realizovaná v inej mene, ako je mena euro, banka použije sumu transakcie prepočítanú spoločnosťou MasterCard do zúčtovacej meny euro kurzom uplatňovaným v spoločnosti MasterCard a banka túto sumu zaúčtuje na kartový účet držiteľa,“ dodala Mahútová. Na základe zaplatenej sumy môžu byť rozdiely vo výške pár centov až eur.

Zároveň väčšinou platí, že výmena peňazí prostredníctvom devízového kurzu je výhodnejšia ako zmenenie hotovosti priamo v zmenárni. „Klienti by si mali pred odchodom na dovolenku overiť aj svoj denný limit pre platbu a zvážiť, či je pre nich dostatočný, alebo ho podľa potreby zvýšiť. Platí to napríklad aj v prípade, ak chce dovolenkár na mieste zaplatiť ubytovanie alebo iné, väčšie položky,“ povedala Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB banky. Finančný dom tiež klientom odporúča ešte pred odchodom overiť, či súčasťou nimi zvolené balíka sú aj bezplatné platby platobnou kartou doma a v zahraničí. V ČSOB tiež platí, že menšie poplatky zaplatia ľudia, ak peniaze vyberú z bankomatov patriacich belgickej finančnej skupine KBC.

„Ak si klienti vyberajú debetnou kartou hotovosť z bankomatov skupiny KBC v Českej republike, Maďarsku, Bulharsku a Belgicku, tento výber je spoplatnený sumou 0,20 eura. Klienti, ktorí využívajú balík služieb Pohoda Extra, majú výbery hotovosti v mene euro debetnou kartou v rámci krajín SEPA bez poplatku,“ priblížila Jamborová. ČSOB má výbery hotovosti z bankomatov nepatriacich finančnej skupine KBC štandardne spoplatnené dvomi eurami. „Mimo týchto krajín sa výška poplatku odvíja od vyberanej sumy a predstavuje dve percentá z nej,“ uzavrela Jamborová.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #bankové poplatky #poplatky v zahraničí #výbery z bankomatu