Brusel chystá vyradenie Grécka z procedúry nadmerného deficitu

Európska komisia odporučila ukončiť voči Grécku procedúru pri nadmernom deficite (EDP). Grécko v posledných rokoch vynaložilo veľké úsilie v rámci konsolidácie verejných financií a nové signály ukazujú, že ekonomické oživenie by mohlo krajine pomôcť vrátiť sa čoskoro na dlhopisové trhy. Vyplýva to zo stredajšieho oznámenia Európskej komisie.

12.07.2017 17:48
debata (3)

Ak Rada EÚ odporúčanie prijme, bude EDP uplatňovať len voči trom krajinám EÚ – Francúzsku Španielsku a Británii. V čase finančnej krízy v roku 2011 bola táto procedúra použitá voči 24 krajinám. V jej rámci Brusel a ministri financií EÚ stanovujú úlohy a termíny, dokedy majú byť splnené a komisia monitoruje ich vykonávanie.

„Naše odporúčanie ukončiť v prípade Grécka postup pri nadmernom deficite je ďalším pozitívnym signálom finančnej stability a ekonomického oživenia krajiny,“ vyhlásil komisár pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis. Komisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici potom označil toto rozhodnutie za veľmi symbolický moment pre Grécko, ktoré teraz môže otočiť stránku úspor a otvoriť novú kapitolu rastu, investícií a zamestnanosti.

Grécko podľa komisie dosiahlo výrazný pokrok pri návrate k udržateľnosti verejných financií. Rozpočet verejných financií sa zlepšil z deficitu 15,1 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2009 na prebytok 0,7 percenta HDP v roku 2016. To je výrazne pod limitom stanoveným Európskou úniou, ktorý umožňuje krajinám deficit vo výške troch percent HDP. Grécko tiež prijalo zásadné a rozsiahle štrukturálne reformy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Európska komisia