Grécko by sa mohlo už čoskoro vrátiť na dlhopisové trhy

Grécko by sa mohlo vrátiť na trh dlhopisov pre nové peniaze už o niekoľko týždňov. Agentúre Reuters to povedali informovaní bankári a investori.

12.07.2017 08:23
debata (1)

Záujem o grécke dlhopisy vo finančných kruhoch vzrástol najmä po tom, keď sa grécky minister Euklidis Tsakalotos minulý mesiac stretol v Londýne s investormi.

Návrat Grécka na trh obligácií bude dôležitým krokom k ukončeniu závislosti krajiny na medzinárodnej finančnej pomoci. Posledný záchranný program pre túto krajinu sa končí v polovici budúceho roka a dovtedy už by Atény mali byť schopné financovať svoje potreby. Európsky záchranný fond ESM v pondelok uviedol, že Grécko by si malo vypracovať stratégiu návratu na trh.

Investičný fond BlueBay Asset Management, ktorého zástupcovia boli medzi účastníkmi stretnutia s gréckym ministrom, uviedol, že podľa množstva telefonátov, ktoré dostáva od bankárov o nových gréckych dlhopisoch, je takýto krok na spadnutie.

„V posledných mesiacoch sme na túto tému dostávali jeden telefonát za každých niekoľko týždňov, za posledných desať dní mi ale kvôli tomu volajú snáď každý deň.“ povedal zástupca firmy Mark Dowding. Podľa neho to vyzerá, že prvý predaj gréckych dlhopisov by sa mohol uskutočniť počas najbližších týždňov, než sa investori odoberú na letnú dovolenku.

Tsakalotos sa v pondelok zišiel okrem iného so zástupcami najväčšieho svetového dlhopisového fondu PIMCO či veľkého amerického správcu majetku Standish, uviedli zdroje. Spomínané firmy to odmietli komentovať a nemenovaný grécky vládny činiteľ povedal, že o načasovaní vstupu na trh sa ešte nič nerozhodlo.

Situácia na európskom trhu dlhopisov sa pre Grécko výrazne zlepšila po júnovom rozhodnutí eurozóny schváliť Grécku poslednú previerku záchranného programu a dať zelenú uvoľneniu nových úverov. Výnosy gréckych štátnych dlhopisov, ktoré určujú náklady krajiny na nové úvery, sú najnižšie od roku 2009, kedy sa krajina začala prepadať do hlbokej dlhovej krízy.

Grécko sa od vypuknutia krízy v roku 2010 už dočasne vrátilo na trh dvomi emisiami v roku 2014. Potom ale prišli voľby a ďalšie fázy krízy, v ktorej prvá ľavicová vláda Alexisa Tsiprasa nebola dlho ochotná rokovať o dohode na novom úverovom programe, čo zrazilo nádejne sa vyvíjajúcu grécku ekonomiku späť do recesie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #dlhopisy