Euroval uvoľnil Grécku dlho odkladanú časť úveru

Predstavitelia Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) - eurovalu - v piatok schválili Grécku uvoľnenie tretej tranže záchranného úveru v objeme 8,5 miliardy eur. Prvých 7,7 miliardy eur odíde už v pondelok, uviedla agentúra Reuters. ESM, ktorý funguje ako záchranný fond eurozóny, vyplatenie peňazí odkladal, kým Grécko nesplní stanovené požiadavky.

07.07.2017 18:11
debata (1)

Z uvedenej sumy pôjde 6,9 ​​miliardy eur na úhradu dlhu a 0,8 miliardy na pokrytie nedoplatkov. Grécku v júli vyprší splatnosť dlhov za zhruba sedem miliárd eur, ktoré by bez uvoľnenia časti úveru z terajšieho záchranného programu nebolo schopné splatiť. Ďalších 800 miliónov eur má byť vyplatených v septembri. Podmienkou je, že grécka vláda uhradí nedoplatky.

Terajší záchranný program je od roku 2010 už tretí. Jeho celkový objem dosahuje 86 miliárd eur.

Ministri financií schválili uvedenú sumu pre Grécko na stretnutí v polovici júna, platba je však viazaná na splnenie podmienok. Jednou z nich bolo prepustenie troch bývalých predstaviteľov privatizačnej agentúry pochádzajúcich zo Španielska, Talianska a zo Slovenska, ktorí boli obvinení zo sprenevery. Grécko na konci júna obvinenia stiahlo.

Euroskupina v júni potvrdila, že po dokončení záchranného programu v budúcom roku by mala rozhodnúť o opatreniach, ktoré Grécku ešte viac zníži dlhovú záťaž. Eurozóna je pripravená predĺžiť splatnosť dlhopisov a ďalej odložiť platby úrokov. Niektoré úrokové platby by podľa šéfa euroskupiny Jeroena Dijsselbloema mohli byť odložené až o 15 rokov. K finančnej pomoci Grécku sa po dlhom váhaní pripojil aj Medzinárodný menový fond (MMF).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #euroval