Ceny má regulovať exminister Jahnátek

Na horúcu stoličku predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) by sa mal posadiť bývalý minister hospodárstva a pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer). V stredu ho odobrila výberová komisia.

28.06.2017 13:31 , aktualizované: 29.06.2017 09:58
Ľubomír Jahnátek Foto: ,
Ľubomír Jahnátek
debata (48)

Tá ho odporučí ministrovi hospodárstva Petrovi Žigovi (Smer). Ak prejde aj uňho, už na budúci týždeň pôjde návrh nového predsedu na rokovanie vlády.

Hneď nato sa nový predseda môže pustiť do riešenia pálčivých problémov rezortu, ktoré stáli kreslo jeho predchodcu Jozefa Holjenčíka. Okrem cien energií na budúci rok to však je aj ističový problém či rôzne poplatky, ktoré sa pripočítavajú ku konečnej cene elektriny.

„Komisia bodovala jednotlivých kandidátov a po dôkladnom zvážení sa uzniesla, že odporučíme ministrovi hospodárstva na post predsedu ÚRSO pána Jahnátka,“ povedal po výberovom konaní štátny tajomník ministerstva hospodárstva Vojtech Ferencz. Jahnátek podľa neho zabodoval spomedzi štyroch kandidátov svojím „manažérskym prístupom a rozhľadom v jednotlivých oblastiach“, vysvetľoval.

Jahnátek tvrdí, že úrad pod jeho vedením by mal byť oveľa otvorenejší, nie ako „Pandorina skrinka, do ktorej nejaké údaje vlezú a nejakú vylezú“. „Neviem, či ceny pôjdu hore, alebo dole, ale chcem, aby ľudia vedeli, prečo idú dole alebo hore. Aby sa nestalo, že ceny idú na trhoch dole a my zálohové platby dvíhame,“ povedal. Netajil sa však tým, že ak sa ceny na burzách pohnú, „bude sa to musieť akceptovať“.

Jahnátek chce zmeniť sumy, ktoré v cenách elektriny doplácame na obnoviteľné zdroje energie. „Nemôže to byť tak, aby každý jeden z nás doplácal 17,6 eura na každú megawatthodinu. To číslo sa musí zmeniť,“ povedal.

Pôvodne podľa vlastných slov kandidovať neplánoval. Presvedčila ho dôvera, ktorú mu dala Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ), pod ktorej krídlami aj kandidoval. „S pánom bývalým ministrom sa dobre spolupracovalo, takže nejakú takú osobu sme si predstavovali aj na poste predsedu regulačného úradu,“ povedal generálny sekretár AZZZ Oto Nevický. Rozdiel medzi Jahnátkom a ostatnými kandidátmi bol podľa neho „kategorický“. Najlepšie pripravený bol víťaz aj podľa predsedu Klubu 500 Vladimíra Sotáka. Veľa si od neho sľubuje aj ZMOS. „Máme negatívne skúsenosti s regulačným úradom a z tých kandidátov bol najlepší,“ povedal jeho podpredseda Milan Muška.

Jahnátek v rokoch 2006 až 2010 ako minister hospodárstva tlačil na čo najnižšie ceny energií aj využitím ustanovenia o všeobecnom hospodárskom záujme. Slovensko sa dostalo do sporu s energetickými firmami a čelilo arbitrážam, ktoré však noví vlastníci podnikov stiahli.

Na druhom mieste skončil Ľubomír Blaško, na treťom Miroslav Čelinský, ktorý viedol úrad po ističovej afére. Na štvrtom energetický konzultant Jozef Legény. Výberová komisia mala 8 členov, z nich štyria boli z ministerstva hospodárstva. Ďalšími členmi komisie boli prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga, výkonný podpredseda ZMOS Vladimír Muška, generálny sekretár AZZZ Oto Nevický a predseda Klubu 500 Vladimír Soták.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Jahnátek #Jozef Holjenčík #ÚRSO