Technologické spoločnosti budú čoraz viac konkurovať bankám

Platby za tovar, poskytovanie úverov či elektronické obchodovanie vďaka novej európskej smernici o platobných službách už nebudú výhradne doménou bánk.

18.06.2017 12:55
debata (2)

Ako vyplýva z analýzy spoločnosti Deloitte zameranej na príležitosti FinTech spoločností v regióne strednej a východnej Európy, trh v deviatich krajinách tohto regiónu, na ktorý môžu poskytovatelia riešení zacieliť, predstavuje objem 2,2 miliardy eur.

Najmä IT firmy budú mať príležitosť ponúknuť firemným aj privátnym zákazníkom nové riešenia v oblasti platieb, bezpečnosti, správy finančných aktív, dátových analýz a softvéru. "Slovensko má ideálne podmienky na vývoj a testovanie inovácií v tomto sektore. Konkurenčné prostredie umožňuje FinTech firmám presadiť sa aj s experimentálnymi projektmi,“ uviedla spoluautorka analýzy Katarína Vršanská, manažérka na oddelení poradenských služieb spoločnosti Deloitte.

Analýza Deloitte uvádza aj príklady úspešných riešení a firiem, ktoré sa už na trhu presadili. Patrí medzi ne sprostredkovateľ online služieb TrustPay, alebo aplikácia Papaya, umožňujúca urobiť z mobilu či tabletu pokladňu s funkciami objednávok, platieb či skladového hospodárstva. Už skôr bola na trh uvedená služba platieb na mobilné telefónne číslo VIAMO, či platobný systém pre e-shopy Besteron.

Podľa Deloitte práve pri zavádzaní inovácií v oblasti platobných riešení necháva Slovensko za sebou väčšinu európskych krajín. „Počet platieb na POS platobných termináloch presiahol objem výberov z bankomatov už v roku 2007. Spoločnosť VISA dokonca očakáva, že v závere tohto roka budú takmer všetky platobné terminály na Slovensku vybavené bezkontaktnou technológiou,“ uviedla spoločnosť Deloitte. Ďalším krokom potom bude podľa predpovede VISA rozšírenie bezkontaktných výberov z bankomatov. Údaje od spoločnosti MasterCard zasa ukazujú, že bezkontaktne platí 50 % slovenských držiteľov platobných kariet.

"Platobná infraštruktúra je nastavená na rýchly rast, čomu napomáha aj otvorenosť obchodníkov zavádzať čo najviac riešení umožňujúcich bezhotovostný platobný styk. Je to spôsobené aj ochotou klientov používať inovatívne produkty, ktoré zjednodušujú ich spôsob platby. Tu vidím ďalší veľký potenciál pre FinTech spoločnosti, ktoré si môžu v takomto prostredí otestovať svoje riešenia,“ uviedla Vršanská. Ako dodala, v dôsledku zavedenia spomínanej smernice je očakávaný ďalší rozvoj technológií v oblasti biometrie či P2P pôžičiek.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #IT #banky