Volkswagen: Štrajk v najväčšej fabrike za nemecké platy

Odbory v najväčšej domácej fabrike Volkswagene Slovakia po prvý raz v histórii ohlásili ostrý štrajk. K prerušeniu výroby má prísť v utorok o šiestej ráno. Dovtedy má vedenie automobilky stále čas na nájdenie prijateľného kompromisu ohľadne tohtoročného zvyšovania platov. Ak sa tak nestane, zastavenie výrobných pásov svojím podpisom podporilo 8 500 z 12 300 zamestnancov podniku.

14.06.2017 15:17 , aktualizované: 17:44
debata (252)

„Sme pripravení na časovo neobmedzené prerušenie výroby. Jedine takto totiž dokážeme vedenie podniku presvedčiť o 16-percentnom zvýšení miezd zamestnancov,“ povedal šéf Moderných odborov vo Volskwagene Slovakia Zoroslav Smolinský. V minulom roku bola priemerná hrubá mzda vo fabrike 1 804 eur bez započítania platov vrcholových manažérov. Nástupné platy sú však podstatne nižšie.

Ak by štrajk trval dlhšie, otriaslo by to celou slovenskou ekonomikou. Denný obrat automobilky Volkswagen Slovakia sa totiž pohybuje v miliónoch eur.

„Vo všeobecnosti ide o najväčšiu domácu fabriku a prípadný výpadok pocítia stovky dodávateľov. Dlhšie prerušenie výroby sa tak určite odrazí aj na hospodárskom raste celej slovenskej ekonomiky,“ uviedol analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Od rastu ekonomiky sa odvíja životná úroveň ľudí.

Odborári a vedenie VW sa naďalej sporia. „Pre vrchných manažérov bol neprijateľný aj kompromisný návrh sprostredkovateľky. Stredný manažment navyše zastrašuje zamestnancov a posúva im nepravdivé informácie o poklese miezd z dôvodu štrajku,“ dodal Smolinský. Vedenie automobilky takéto tvrdenia odmieta.

„Našich zamestnancov pravidelne transparentne a pravdivo informujeme o aktuálnej situácii,“ reagovala hovorkyňa automobilky Volkswagen Lucia Kovarovič Makayová.

Automobilka v rozdaných letákoch dennú stratu zamestnancov zúčastňujúcich sa na štrajku vypočítala na 68 až 75 eur. Podľa odborov ide o sumu vypočítanú zo superhrubej mzdy, reálne straty pre zamestnancov však vraj budú len pár eur. Podľa odborov totiž razantnému kráteniu mzdy štrajkujúcich zamestnancov bráni podpísaná kolektívna zmluva.

Predseda Moderných odborov Volkswagen (MOV)... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
smolinsky, strajk, volkswagen Predseda Moderných odborov Volkswagen (MOV) Zoroslav Smolinský v stredu informoval, že odborová organizácia sa s vedením firmy nedohodla na raste platov a oznámil začiatok ostrého štrajku.

Volkswagen Slovakia ponúkol odborom už od začiatku tohto mesiaca zvýšenie platov o 4,3 percenta. Zároveň sa všetkým zamestnancom mala vyplatiť jednorazová odmena vo výške 350 eur. Ďalšie zvyšovanie platov bolo plánované už 1. januára 2018, a to o 4 percentá.

„Spolu navrhujeme v priebehu niekoľkých mesiacov zvýšenie platov približne o 8,5 percenta. V prepočte na tarifnú triedu 6, ktorá je firemným priemerom, vychádza navrhované zvýšenie platov v priemere o 112 eur za mesiac,“ povedala Makayová. Tento návrh automobilky je podľa hovorkyne konečný.

Slovenský závod patrí dlhé roky k najlepším fabrikám VW. "Napriek tomu za tú istú prácu dostávame oveľa nižšie mzdy ako v Nemecku. Navyše ak zamestnanci v jednom z najprosperu­júcejších domácich podnikov nebudú žiadať primerané mzdy, tak na Slovensku sa nikdy nebude dobre zarábať.

Preto veríme, že nás v jednaní o tohtoročnom raste platov podporí aj vláda," uviedla Jolana Julkeová, podpredsedníčka Moderných odborov vo VW Slovakia. V minulom roku Volkswagen Slovakia vyrobil takmer 389-tisíc nových automobilov. V tomto roku sa počíta s nižšou produkciou pre nábeh nových modelov. Zisk automobilky v roku 2016 dosiahol hodnotu 145 miliónov eur.

„Vyhlásenie štrajku vnímame ako prejav neochoty konštruktívne vyjednávať a dospieť k dohode. Volkswagen Slovakia zároveň rešpektuje právo zamestnancov vyjadriť týmto spôsobom svoje požiadavky,“ povedala Makayová.

Podľa automobilky odbormi presadzovaný rast platov vážne poškodzuje záujmy spoločnosti aj jej zamestnancov. „Neprimerané navýšenie platov o 16 percent je pre našu spoločnosť neprijateľné, nakoľko by významne ohrozilo konkurencieschop­nosť a budúcnosť spoločnosti, ako aj stabilitu pracovných miest,“ dodala.

Podľa predstáv odborov zamestnanci ostanú v utorok ráno pred bránami závodu a následne sa spoločne vydajú na protestný pochod okolo areálu fabriky. „Zároveň nebudeme nikomu brániť nastúpiť do práce. No každý by si mal uvedomiť, že štrajkujúci ľudia bojujú aj za jeho zvýšenie platu,“ povedal Smolinský.

© Autorské práva vyhradené

252 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #štrajk