Inflácia podľa únie sa spomalila na 0,8 percenta

Rast spotrebiteľských cien v apríli sa spomalil. Potvrdili to aj údaje podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP), podľa ktorých ceny v apríli medziročne stúpli o 0,8 % a oproti marcu ich rast spomalil o 0,2 percentuálneho bodu.

17.05.2017 09:47
debata

Medzimesačne napriek tomu v apríli mierne stúpli o 0,1 %, kým mesiac predtým naopak o 0,1 % klesli. Priemerná ročná miera inflácie v apríli dosiahla nulovú úroveň.

V medziročnom porovnaní najrýchlejšie rástli ceny dopravy, a to o 5 %. Vyššie ako vlani v apríli boli aj ceny v zdravotníctve o 2,7 %, hoteloch, kaviarňach a reštauráciách o 1,9 %, ceny potravín a nealkoholických nápojov a vzdelávania zhodne o 1,8 %, rozličných tovarov a služieb o 1,7 %, alkoholických nápojov a tabaku o 1,4 %, rekreácie a kultúry o 1,1 % a pôšt a telekomunikácií o 0,4 %. Klesli najmä ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 2,8 %. Nižšie ako vlani však boli aj ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 0,6 % a odevov a obuvi o 0,5 %.

Medzimesačne v apríli oproti marcu najvýraznejšie zdraželi odevy a obuv o 1,5 %. Nahor však išli aj ceny rozličných tovarov a služieb o 0,4 %, nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 0,3 %, potravín a nealkoholických nápojov o 0,2 % a dopravy a hotelov, kaviarní a reštaurácií zhodne o 0,1 %. Znížili sa ceny alkoholických nápojov a tabaku o 0,3 %, zdravotníctva o 0,2 % a rekreácie a kultúry o 0,1 %. Ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív, pôšt a telekomunikácií a vzdelávania zostali oproti marcu bez zmeny.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia