Český premiér chce, aby si Česi stanovil termín prijatia eura

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) sa v utorok vyslovil za to, aby si Česká republika stanovila termín prijatia eura. Dôvodom bude situácia v Európe po francúzskych a nemeckých voľbách. Pri snahe vytvoriť viacrýchlostnú Európu sa podľa neho nebude čakať na niektoré členské štáty. Sobotka to uviedol v utorok na sneme Hospodárskej komory ČR.

16.05.2017 12:41
debata (2)

„Skôr alebo neskôr si musíme odpovedať na otázku nie či, ale kedy budeme schopní ako Česká republika prijať spoločnú európsku menu,“ povedal premiér. Podľa neho je evidentné, že po voľbách vo Francúzsku a Nemecku sa zrýchli integrácia eurozóny.

„Myslím si, že teraz na jeseň pred tými voľbami a určite aj po tých voľbách musíme viesť intenzívny verejnú diskusiu o tom, ako budeme postupovať, aby sme sa neocitli na periférii EÚ, aby sme sa udržali v jadre EÚ,“ uviedol Sobotka.

Vo Francúzsku bol začiatkom mája zvolený za prezidenta Emmanuel Macron, parlamentné voľby čakajú Francúza v júni. Nemecko čakajú parlamentné voľby v septembri.

„Česká republika euro potrebuje, je to stabilizačný prvok,“ uviedol pred premiérom na sneme predseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Pripomenul, že česká ekonomika je enormne orientovaná na západnú Európu.

V Česku sa vedú debaty o prijatí eura už dlhšiu dobu. Vláda niekoľkokrát deklarovala, že v tomto volebnom období termín prijatia eura nestanoví. Sobotka predtým zastával názor, že by Česká republika termín nemala stanovovať, kým sa nezlepší stav verejných financií a nezvýši životnú úroveň v krajine vo vzťahu k vyspelým štátom EÚ.

Spoločnú európsku menu v súčasnosti používa už 19 štátov, vrátane Slovenska. Česko sa zaviazalo k budúcemu prijatiu eura pri vstupe do Európskej únie v roku 2004.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #euro