Brusel vidí dobrú budúcnosť Slovenska, podľa Kažimíra môže byť ešte lepšia

Európska komisia potvrdila, že slovenská ekonomika porastie solídnym tempom, opierajúc sa o silnú spotrebu a investície, ako sú napríklad Jaguar Land Rover. Vyhlásil to na margo zverejnenej jarnej makroprognózy Európskej komisie minister financií Peter Kažimír.

12.05.2017 12:21
debata (3)

„Komisia je tradične mierne konzervatívnejšia pri odhade rastu ekonomiky, ale história nie raz ukázala, že Slovensko na konci dňa vykázalo lepšie než očakávané výsledky napriek existujúcim rizikám,“ povedal minister. Ako dodal, vláda momentálne pracuje na opatreniach, aby sa tieto dobré správy pretavili ešte viac do každodenného života ľudí a zvyšovania životnej úrovne.

Slovenská ekonomika podľa jarnej prognózy Bruselu v tomto roku posilní o 3 % a v budúcom roku sa rast hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny zrýchli na úroveň 3,6 %. Najvýraznejšie k hospodárskemu rastu podľa komisie v oboch rokoch prispejú výdavky domácností.

„Trend posilňovania výdavkov domácností podporuje rast zamestnanosti, ktorý sa dosiahol v uplynulých rokoch siného ekonomického rastu, a tiež slušné zvyšovanie reálnych miezd a prostredie nízkej inflácie,“ uviedla EK v jarnej prognóze, ktorú zverejnila vo štvrtok na svojej internetovej stránke.

Nezamestnanosť na Slovensku podľa predpovede komisie klesne v budúcom roku pod úroveň 8 %. EK zároveň predpokladá, že inflácia v tomto roku dosiahne úroveň 1,4 %, predovšetkým v dôsledku zrýchlenia rastu cien potravín a služieb. V budúcom roku by podľa komisie mala byť slovenská inflácia na úrovni 1,6 %. EK zároveň prognózuje, že deficit verejných financií SR sa v budúcom roku zníži na úroveň 0,6 % HDP a verejný dlh klesne pod úroveň 50 % HDP.

Ekonomika celej eurozóny podľa jarnej prognózy komisie v tomto roku posilní o 1,7 % a v budúcom roku by sa tempo jej rastu malo zrýchliť na 1,8 %. Hospodárstvo celej 28-člennej Európskej únie by malo v tomto aj budúcom roku rásť stabilným tempom na úrovni 1,9 %.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Slovensko #Peter Kažimír #eurozóna #HDP