Penta vlani zvýšila čistý zisk o štvrtinu

Investičná skupina Penta Investments vlani zvýšila čistý zisk o 25 percent na 6,78 miliardy korún. Tržby medziročne stúpli o štyri percentá na 151,2 miliardy korún. Na raste sa vedľa výkonu jednotlivých firiem skupiny podieľal predaj spoločnosti Gimborn a prvé stavby Penty v Česku - Florentina. Oznámili to zástupcovia spoločnosti na stredajšej tlačovej konferencii.

26.04.2017 10:30
debata (1)

Celková hodnota aktív firiem v portfóliu skupiny vzrástla o 21 percent na 229,5 miliardy korún. Medzi akvizíciami v minulom roku dominuje najmä Sberbank Slovensko, a tiež kúpa nemocnice ACZ Group v poľskej Wroclawi a nemocnice v Topoľčanoch na Slovensku. V ČR Penta kúpila Nemocnici Vrchlabí. Po Slovensku a Poľsku tak bude aj v Česku rozvíjať strategické investície v zdravotníctve.

Spoločnosť Dr. Max vlani vstúpila na srbský trh a jej sieť mala na konci roka celkovo 1026 lekární. V prvom štvrťroku sa pobočková sieť ďalej rozrástla o ďalšie dve stovky lekární, najmä v Srbsku a Rumunsku. Stávková spoločnosť Fortuna rozšírila svoju značku do Rumunska.

Mimoriadny rok zaznamenala skupina tiež v developerských aktivitách. Oznámila okrem iného kúpu brownfieldu Nuselského pivovaru v Prahe, vstup do spoločnosti Vítězné náměstí a okrem okolia Masarykovej stanice bude stavať aj pri hlavnej železničnej stanici.

„V tomto roku očakávam rast hodnoty skupiny najmä vďaka zahraničným expanziám. U Dr.Maxa je to isté v Srbsku, Rumunsku, veľmi pravdepodobné v Taliansku. Na ďalšie trhy pôjde aj Fortuna,“ uviedol partner Penty Marek Dospiva.

Penta je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. Pri zrode Penty stáli Marek Dospiva a Jaroslav Haščák, spoločníkmi sa stali Jozef Oravkin, Martin Kúšik a Juraj Herko, ktorý neskôr z Penty odišiel a namiesto neho sa partnerom stal Jozef Špirko. Teraz sú partnermi Dospiva, Haščák, Oravkin, Ian Child a Eduard Maták.

Penta pôsobí najmä v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, maloobchodu a v realitnom developmente. Spravuje jediný fond svojich partnerov, akcionárov spoločnosti. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac než 32 000 ľudí a hodnota aktív skupiny dosiahla v roku 2016 výšku 8,5 miliardy eur. Penta pôsobí vo viac než desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave, Varšave a Mníchove.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta