V Monaku predstavili slovenské lietajúce auto, cena bude od 1,2 milióna eur

Prestížna svetová výstava Top Marques v Monaku mala vo štvrtok na programe aj predstavenie nového modelu takzvaného lietajúceho auta slovenskej firmy AeroMobil, ktoré by malo ísť už tento rok do predaja. Išlo by tak o prvé komerčne dostupné lietajúce auto na svete.

20.04.2017 16:39
AeroMobil, Monako Foto: ,
Monacký princ Albert II (vpravo) a Juraj Vaculík, šéf spoločnosti AeroMobil, predstavili posledný prototyp lietajúceho auta v Monaku 20. apríla 2017.
debata (19)

O pohon aeromobilu sa stará štvorvalcový letecký motor Rotax 912, dolet by mal mať 700 kilometrov. Z auta do leteckého módu a se dostane za zhruba 80 sekund.

AeroMobil predstavil svoj najnovší prototyp...
AeroMobil predstavil svoj najnovší prototyp...
+3AeroMobil predstavil svoj najnovší prototyp...

„Dnešný deň je pre budúcnosť cestovania významný. Predstavenie AeroMobilu znamená, že sme pripravení prijať prvé predobjednávky a efektívnejšia osobná doprava sa čoskoro stane skutočnosťou,“ povedal Juraj Vaculik, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ AeroMobilu. „Za týmto momentom stojí skúsený tím expertov z oblasti automobilovej a leteckej dopravy, ktorí chceli predefinovať hranice toho, čo je v cestovaní možné. Je pre nás cťou, že jeho kráľovská výsosť, monacké knieža, vo štvrtok odhalil AeroMobil na Top Marques Show,“ dodal.

Nový AeroMobil bude k dispozícii v limitovanej edícii 500 kusov a bude sa predávať za cenu medzi 1,2 až 1,5 milióna EUR v závislosti od požiadaviek a špecifikácií zákazníkov. Prvých 25 modelov bude súčasťou špeciálnej série Founders Edition, ktoré budú obsahovať určité produktové výhody. Ich detaily budú oznámené neskôr.

AeroMobil predstavil svoj najnovší prototyp... Foto: SITA/AP, Claude Paris
AeroMobil AeroMobil predstavil svoj najnovší prototyp lietajúceho auta v Monaku.

Prototyp sa takmer pred dvoma rokmi, v máji 2015, zrútil na letisku v Nitre na západe Slovenska. Stroj, ktorý sa dostal do vývrtky, pilotoval jeho vynálezca Štefan Klein, ktorý na myšlienke auta schopného vzlietnuť pracuje dlhšie ako štvrť storočia. Hoci spadol z výšky viac ako 200 metrov, pilot utrpel len ľahké zranenia, pretože sa mu ešte vo vzduchu podarilo aktivovať padák, a stlmiť tak náraz na zem.

AeroMobil predstavil svoj najnovší prototyp... Foto: Reuters, Jean-Paul Pelissier
AeroMobil, Monako AeroMobil predstavil svoj najnovší prototyp lietajúceho auta v Monaku.

Najnovší AeroMobil je zámerne koncipovaný ako atraktívne, skutočne výnimočné, technologicky pokrokové a v neposlednom rade luxusné vozidlo, ktorého cieľom je ukázať jedinečné inžinierske schopnosti celého tímu a pozicionovať AeroMobil ako inovatívnu značku a lídra v rýchlo sa vyvíjajúcom priemysle osobných lietajúcich vozidiel. Z dlhodobého hľadiska je stratégiou spoločnosti rozvíjať celý rad modelov rôznych cenových kategórií pre naplnenie rôznych trhových príležitostí, od osobnej dopravy až po mobilitu ako službu, uviedol AeroMobil v tlačovej správe.

Základné fakty o AeroMobile, lietajúcom aute

  • Kompletný prechod do letového režimu za menej ako 3 minúty
  • Dojazd Auto – 700 km (odhad pomocou NEDC cyklu)
  • Dolet Lietadlo (Max Cruise Range) ~750 km @ 75 % (1 200 m, ISA)
  • Palivová kapacita 90 ltr (95 RON benzín)
  • Priamy pohon nastaviteľnej vrtule (rýchlosť 2 400 otáčok za minútu)
  • Automobil – Maximálna rýchlosť 160 km/h
  • Rýchlosti vo vzduchu – Vs/Vc/VD – 112 / 259 / 360 km/h
  • MTOW vzletové charakteristiky (Ground roll/Take Off Distance) – 397/595 m
  • Maximálna hmotnosť pri vzlete (MTOW) – 960 kg (využiteľné zaťaženie 240 kg)

Zdroj: AeroMobil

Model lietajúceho auta slovenskej firmy... Foto: Aeromobil.com
aeromobil Model lietajúceho auta slovenskej firmy Aeromobil niektoré médiá prirovnávajú k filmovému lietajúcemu vozidlu Fantomasa.
19 debata chyba
Viac na túto tému: #Aeromobil #Štefan Klein #Top Marques