Trumpovi nesedí silný dolár. Čínu za manipulátora s kurzom neoznačí

Vláda Spojených štátov neoznačí Čínu za manipulátora s menovým kurzom. Uviedol to americký prezident Donald Trump v rozhovore s denníkom The Wall Street Journal.

13.04.2017 10:39
debata (2)

Vo svojej predvolebnej kampani pritom sľuboval, že Čínu za manipulátora s menou označí bezprostredne po nástupe do prezidentskej funkcie.

Trump zmenu svojho postoja podľa denníka zdôvodnil tým, že Čína už niekoľko mesiacov s kurzom svojej meny nemanipulovala a že označenie krajiny za menového manipulátora by mohlo ohroziť jeho rozhovory s Pekingom ohľadom riešenia situácie okolo Severnej Kórey.

Trump v rozhovore tiež upozornil, že americký dolár sa stáva príliš silným, čo by časom mohlo poškodiť ekonomiku Spojených štátov. „Je veľmi ťažké konkurovať, keď máte silný dolár, zatiaľ čo ostatné krajiny svojej meny devalvujú,“ vyhlásil.

Trump sa tiež vyslovil za zachovanie úrokových sadzieb v USA na nízkej úrovni. Uviedol, že rešpektuje šéfku americkej centrálnej banky (Fed) Janet Yellenovú, a ponechal otvorenú možnosť jej zotrvania v čele banky v ďalšom funkčnom období. Počas svojej volebnej kampane pritom Yellenovú za nízke úroky kritizoval, píše The Wall Street Journal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #dolár #Donald Trump