Čína naberá druhý dych, rast priemyslu je na päťročnom maxime

Rast v čínskom spracovateľskom priemysle bol v marci najrýchlejší za takmer päť rokov a aktivita v sektore služieb bola najvyššia za takmer tri roky.

31.03.2017 08:00
debata

Piatkové vládne údaje z ankiet u nákupných manažérov čínskych firiem potvrdzujú, že druhá najväčšia svetová ekonomika obnovila začiatkom roka dynamiku.

Index nákupných manažérov stúpol za marec na 51,8 bodu z februárových 51,6 bodu a vyšvihol sa najvyššie od apríla 2012. Prekonal očakávania ekonómov oslovených agentúrou Reuters a bol výrazne nad hranicou 50 bodov, ktorá u týchto indexov oddeľuje rast ekonomickej aktivity od poklesu.

Ukazovateľ aktivity v sektore služieb vzrástol o 0,9 bodu na 55,1 bodu, čo je maximum od mája 2014. Služby vlani tvorili viac ako polovicu čínskej ekonomiky a zabezpečili jej väčšiu časť rastu. Peking chce preorientovať ekonomiku zo závislosti od priemyslu a vývozu k službám a domácej spotrebe.

Čína tento rok zaznamenáva priaznivé makroekonomické údaje, hoci sa Peking snaží potlačiť špekulatívne bubliny na realitnom trhu a tlmiť riziká na finančných trhoch. Prekvapivo oživuje predaj obytných nehnuteľností a investície do infraštruktúry, čo vyhovuje stavebníctvu, priaznivo sa vyvíjajú aj zisky priemyselných firiem. Podnikateľskú dôveru podporuje aj stabilizácia kurzu jüanu, ktorý vlani voči doláru klesol o 6,5 percenta.

Vlani čínska ekonomika spomalila rast na 6,7 ​​percenta, čo bolo najmenej za 26 rokov. Tento rok vláda čaká ďalšie zmiernenie na 6,5 ​​percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína