ČNB sklamala špekulantov, pokračuje v oslabovaní koruny

Česká národná banka (ČNB) bude pokračovať v intervenciách voči českej korune, ale od apríla ich môže kedykoľvek ukončiť.

31.03.2017 08:13
debata

Koruna v reakcii na štvrtkové rozhodnutie ČNB pokračovať v režime devízových intervencií oslabila vo štvrtok po 15:30 až na 27,20 Kč/EUR, neskôr mierne skorigovala. Vyplynulo to z informácií serveru Patria Online. Dôvodom je zrejme predaj korún špekulantmi, ktorí očakávali koniec intervencií už vo štvrtok, povedal ekonóm Komerční banky Marek Dřímal. Doteraz sa koruna držala v blízkosti hranice 27 korún za euro.

Banková rada ČNB vo štvrtok rozhodla, že bude pokračovať v režime devízových intervencií s cieľom udržať kurz koruny blízko hodnoty 27 korún za euro. Guvernér ČNB Jiří Rusnok ale zároveň upozornil, že koniec intervencií môže nastať kedykoľvek po konci tzv. tvrdého záväzku, teda od apríla. Dodal, že centrálna banka už nebude zverejňovať možné scenáre načasovania konca kurzového záväzku.

„Niektorí investori, ktorí špekulovali na koniec kurzového záväzku už na tomto zasadnutí, zrejme svoje koruny predávajú späť do eur, čo vedie k stratám českej meny. Držať korunu a vyčkávať na ďalšie kroky ČNB je totiž pre zahraničných investorov veľmi nákladné,“ uviedol Dřímal.

Koruna podľa neho straty čoskoro vymaže a opäť posilní k hranici 27 Kč/EUR. „Dnešný pohyb je však ukážkou toho, ako nestabilný môže byť kurz koruny voči euru pre prítomnosť špekulatívneho kapitálu,“ uviedol.

Rusnok zopakoval, že centrálna banka bude pripravená prípadné nadmerné výkyvy kurzu koruny po ukončení záväzku zmierňovať svojimi nástrojmi.

Prezident Miloš Zeman je rád, že „snáď v najbližšej dobe“ sa skončia intervencie centrálnej banky proti silnej korune. Za hlavný prínos považuje to, že českí exportéri už nebudú „leňošiť na nafúknutom kurzovom vankúši“, budú musieť zlepšiť produktivitu práce, zavádzať inovácie a čeliť väčšej konkurencii. Zeman to povedal v relácii Týždeň s prezidentom na TV Barrandov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČNB #koruna