Americké akciové trhy pre Trumpa klesli najviac od októbra

Akcie v Spojených štátoch v pondelok oslabili a indexy Dow Jones a S&P 500 zažili najväčší pokles v tomto roku.

30.01.2017 23:02
debata (21)

Môže za to nariadenie nového amerického prezidenta Donalda Trumpa o obmedzení imigrácie, ktorá je podľa investorov prepomenutím toho, že nie všetky prezidentove kroky sú priateľské pre trh. Najviac klesali technologické spoločnosti.

Index Dow Jones oslabil o 122,65 bodu, teda 0,6 percenta, na 19 971,13 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 13,79 bodu, čiže 0,6 percenta, na 2280,90 bodu. Index technologického trhu Nasdaq sa znížil o 47,07 bodu, čiže 0,8 percenta, na 5613,71 bodu.

Americké akcie po novembrovom zvolení Trumpa prekonali niekoľkokrát nové maximá. Trh podporili sľuby zníženia daní a zjednodušenia regulácií. Avšak hrozba rizík z niektorých Trumpových krokov toto nadšenie utlmila.

Ekonóm First Standard Financial Peter Cardillo upozornil, že investori sa zatiaľ zamerali len na prorastové Trumpove návrhy, a nie na návrhy ohrozujúce rast, ako je protekcionizmus. Investori podľa neho mali klapky na očiach a videli iba kroky priateľské k trhu; zákaz imigrácie je pripomienkou toho, že jeho kroky môžu tiež podkopať ekonomiku.

Najhoršie si v pondelok viedli technologické firmy, ktoré sa otvorene postavili proti zákazu imigrácie a proti prekážkam najímania zahraničných talentov. Nariadenie o obmedzení migrácie tiež spôsobilo straty aerolinkám kvôli obavám z poklesu záujmu o cestovanie, napísala agentúra Reuters.

Trump na konci minulého týždňa vydal exekutívny príkaz o prísnejšom preverovanie imigrantov, ktorým pozastavil na 120 dní program pre prijímanie utečencov. Až do odvolania zakazuje vstup do USA migrantom zo Sýrie a na 90 dní zakazuje vstup všetkým ľuďom z krajín, s ktorými sú spojené obavy z terorizmu. Podľa amerického ministerstva zahraničia sa opatrenie týka Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu a Jemenu.

Dolár kvôli nariadeniu o obmedzenie migrácie prudko klesol voči jenu, ktorý je považovaný za bezpečnú investíciu v čase neistôt. K euru však dolár posilnil, čo mu pomohlo udržať si zisky aj ku košu šiestich popredných svetových mien. Straty eura spôsobila správa o vývoji nemeckej inflácie v januári.

Inflácia v Nemecku podľa predbežných údajov v januári vystúpila na 1,9 percenta, najviac za tri a pol roka. Rast inflácie dáva šéfovi nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann viac priestoru na to, aby požadoval rýchlejšie ukončenie programu nákupov dlhopisov, ktorý uplatňuje Európska centrálna banka.

Euro voči doláru oslabilo o 0,1 percenta na 1,0690 USD a k jenu o 1,3 percenta na 121,59 JPY. Dolár voči jenu klesol o 1,2 percenta na 113,73 JPY. Dolárový index, ktorý meria výkon dolára ku košu šiestich popredných svetových mien, vzrástol o 0,1 percenta na 100,45 bodu.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump