Z komodít vlani najviac zarobili plyn a ropa

Z komodít vlani najviac vzrástla cena plynu (o 53 percent), ropy (45 percent) a elektriny (24 percent).

29.01.2017 12:41
debata

Z drahých kovov prinieslo najvyšší výnos lítium (25 percent), striebro (16 percent) a zlato s diamantmi (po deviatich percentách). Naopak cena platiny vzrástla len o percento. Vyplýva to z analýzy českého investičného fondu Quant.

„Bol to rok komodít. A zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa to malo zmeniť. Komodity išli hore v roku 2016 v priemere o 16,3 percenta,“ povedal spolumajiteľ fondu Aleš Michl. Kým najvýnosnejšími komoditami boli plyn a ropa, najstabilnejšie boli podľa neho neopracované diamanty a šperky z nich. Diamantom a šperkom by mohli tento rok svedčať stávky na nového prezidenta USA Donalda Trumpa, že „nakopne“ dopyt v USA.

„Pribúda zákazníkov, ktorí si obstarávajú šperky za účelom bezpečného uloženia peňazí. Stále viac ľudí totiž vníma investičné šperky ako jednu z najbezpečnejších dlhodobých foriem, kam uložiť časť svojho majetku,“ uviedol klenotník a majiteľ ALO diamonds Alojz Ryšavý.

V porovnaní s obdobím pred piatimi rokmi komodity zostávajú lacné, ropa je dole o 47,3 percenta, platina o 36,5 percenta, upozornil Michl. Dopyt sa po kríze reštartoval, ale dlhodobé straty nedohnal. Objavom roka je lítium. „Sú za tým stávky na to, že budúcnosťou je elektrické auto s batériou z lítia,“ podotkol.

Ropa rástla kvôli dohode kartelu OPEC o znížení produkcie. To malo za následok nielen rast cien pohonných hmôt, ale energií všeobecne (zemný plyn, silová elektrina a pod.), pripomenul analytik spoločnosti Chytrý Honza František Bostl. Tento trend rastu cien energií bude podľa neho pravdepodobne pokračovať aj tento rok. Dôležitým prvkom na komoditnom trhu bude Trump, ktorý už hrozí ďalším zdražovaním ropy podporou amerických ťažiarov a projektu ropovodu Keystone XL. Investori by sa preto podľa neho mali pripraviť na rast komodít a cien tovarov, ktoré bude nasledovať.

V korunách bol pre investorov do zlata a striebra výnos pre českých investorov ešte vyšší, pretože najmä v druhej polovici roka prudko posilňoval americký dolár. Korunový výnos predstavoval 12,6 percenta a v striebre 18,5 percenta. Začiatkom roku rástla cena zlata a striebra z dôvodov rizík spojených s priveľmi zadlženými európskymi bankami, najmä nemeckej Deutsche Bank.

Maximá dosiahli drahé kovy v minulom roku krátko po brexite. Ku koncu roka 2016 ceny drahých kovov klesali, dôvodom bolo plánované zvyšovanie sadzieb v USA a rastúci dolár, popísal vývoj obchodný riaditeľ Golden Gate CZ Pavel Ryba.

Typický investor sa podľa Michla väčšinou rozhoduje medzi tromi až piatimi aktívami, medzi ktoré rozloží svoj majetok. Otázka znie, ako najlepšie tieto aktíva skombinovať tak, aby sa znížilo riziko.

„Diamanty a šperky sa hodia k dlhopisom a nehnuteľnostiam. Majú malú alebo mierne negatívnu závislosť voči cenám dlhopisov a nehnuteľností. Zlato zase dobre môže vyvažovať portfólio pri investovaní do akcií, bitcoinov alebo nehnuteľností, pretože pohyby cien sú na sebe takmer nezávislé,“ vysvetlil Michl.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #komodity