Najväčšou investičnou bankou sveta zostala americká JP Morgan

Svetovému investičnému bankovníctvu vlani naďalej vládla JP Morgan a ďalšie štyri americké banky.

07.01.2017 18:07
debata (9)

Celkové príjmy z poplatkov za služby v tomto sektore však o sedem percent klesli a dosiahli 85 miliárd dolárov. Vyplýva to zo sobotňajších údajov spravodajskej a informačnej agentúry Thomson Reuters.

JP Morgan si v príjmoch z investičného bankovníctva udržala prvé miesto vo svete už ôsmy rok po sebe. Tieto výnosy jej síce klesli o päť percent na 5,8 miliardy USD, podiel banky na trhu sa ale zvýšil na 6,8 percenta z predvlaňajších 6,6 percenta.

JP Morgan zvýšila náskok na druhú Goldman Sachs, ktorej príjmy klesli o 15 percent a trhový podiel sa znížil na šesť percent.

Okrem Goldman Sachs značne klesli príjmy z investičného bankovníctva takisto americkým spoločnostiam Bank of America Merrill Lynch a Morgan Stanley, nemeckej Deutsche Bank a švajčiarskej UBS.

Zisky si pripísali britská Barclays, japonská Mizuho a menšie finančné domy Lazard a Rothschild. Úhrnný podiel americkej „veľkej päťky“ klesol na 28 percent z predvlaňajšej úrovne 29,5 percenta.

Deutsche Bank, ktorá za nového šéfa Johna Cryan prechádza reštrukturalizáciou a znižovaním nákladov, sa prepadla zo šiesteho na ôsme miesto a jej príjmy v sektore klesli o 20 percent. Na šiestom mieste ju nahradila Barclays a pred ňu sa dostala aj švajčiarska Credit Suisse.

Ďalšie švajčiarska banka UBS kvôli poklesu príjmov o 18 percent vypadla z prvej desiatky. Celkové príjmy z úpisu dlhopisov vlani vzrástli o šesť percent na 24,8 miliardy USD. Príjmy z úpisu akcií o 23 percent klesli a predstavovali 15,5 miliardy USD, z toho o 30 percent klesli investičným bankám príjmy z primárnych emisií. Poplatky z poradenstva pri fúziách a akvizíciách klesli o tri percentá na 26,8 miliardy USD a poplatky za syndikované úvery klesli o 12 percent.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #JP Morgan