Čína už má priame vlakové spojenie s Londýnom, trvá 18 dní

Čína rozbehla prvé priame železničné nákladné spojenie do Londýna. Nákladné vlaky budú prepravovať tovar z obchodného centra I-wu vo východočínskej provincii Če-ťiang do Británie spolu 18 dní, oznámila v piatok agentúra Nová Čína. Projekt je súčasťou takzvanej novej Hodvábnej cesty medzi Európou a Čínou.

06.01.2017 22:21
debata (34)

Trasa dlhá zhruba 12 000 kilometrov vedie z Číny cez Kazachstan, Rusko, Bielorusko, Poľsko, Nemecko, Belgicko a Francúzsko do Británie. Prvý vlak sa vydal z I-wu na cestu 1. januára a vezie náklad odevov, tašiek a ďalšieho spotrebného tovaru. Vzhľadom k rôznemu rozchodu koľají v jednotlivých krajinách bude potrebné náklad niekoľkokrát prekladať.

Čínske štátne železnice už prevádzkujú nákladnú dopravu medzi Čínou a niektorými inými európskymi mestami, napríklad Hamburgom a Madridom. Londýn bude pätnástym európskym mestom, ktoré sa pripojí k novej Hodvábnej ceste, uviedol spravodajský server BBC.

Predošlý britský premiér David Cameron sa usiloval o priazeň Číny a jeho plánom bolo urobiť z Británie hlavnú bránu pre vstup čínskych investícií na Západ. Jeho nástupkyňa Theresa Mayová na neho nadväzuje a v rámci prípravy na odchod krajiny z Európskej únie sa usiluje o získanie miliárd dolárov čínskych investícií, uviedla agentúra Reuters.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Čína