Šéf Apple nesplnil ciele, znížia mu odmeny

Odmeny šéfa spoločnosti Apple Tima Cooka a ďalších najvyšších manažérov firmy sa za minulý rok podstatne znížili.

06.01.2017 18:04
debata (12)

Firma to uviedla v piatkovom oznámení pre regulačné orgány. Najhodnotnejšia verejne obchodovaná spoločnosť sveta mala nezvyčajne zlý rok a nesplnila ročné ciele tržieb a zisku.

Najvyšší manažéri získali len 89,5 percenta odmien vyčlenených ročným motivačným plánom oproti ich plnej výške za rok 2015. Cookovi sa tak znížil celkový objem kompenzácie o 15 percent na 8,75 milióna dolárov.

Apple uviedol, že jeho tržby za posledný rok dosiahli 215,6 miliardy USD, čo bolo 3,7 percenta pod cieľovou úrovňou. Prevádzkový zisk na úrovni 60 miliárd dolárov skončil pol percenta pod plánom.

Finančný riaditeľ Applu Luca Maestri dostal za minulý rok 22,8 milióna USD, o desať percent menej ako v predošlom roku. Podobne sa znížila odmena pre troch firemných viceprezidentov.

Predaj telefónov iPhone klesol v poslednom štvrťroku finančného roka do 24. septembra tretí kvartál za sebou, po tom, čo v prvom polroku firma vykázala prvý pokles predaja od uvedenia týchto produktov na trh v roku 2007.

iPhony sa na tržbách firmy podieľajú viac ako polovicou, a tržby spoločnosti tak za celý finančný rok do 24. septembra utrpeli prvý pokles od roku 2001. Firma v septembri uviedla na trh nový rad smartfónov iPhone 7, od ktorej si sľubuje obnovenie rastu tržieb.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #tim cook