Slovensko nepôjde českou cestou podpory rodiny

Väčšia podpora rodín s deťmi je jednou z top tém v susednej Českej republike. Ľavicová sociálna demokracia navrhuje znížiť jednému rodičovi sociálne odvody, a to bez dosahu na výšku jeho budúceho dôchodku.

02.01.2017 07:00
matka, dieťa, zima, snehuliak Foto:
V susednej Českej republike je celkovo štedrejší systém podpory mladých rodín s deťmi. Ilustračné foto.
debata (105)

Pre získanie výhody musí mať rodič minimálne dve deti, a v takom prípade mu odvody klesnú zo 6,5 percenta na päť percent. Ešte nižšie, len 2,5-percentné, odvody budú pri troch deťoch, a rodič so štyrmi a viac deťmi nebude z platu odvádzať žiadne sociálne poistenie.

O väčšej podpore rodiny sa dlhodobo diskutuje aj na Slovensku. Slovensko má druhý pilier, kde putujú štyri percentá z 18-percentných sociálnych odvodov ľudí, s cieľom odložiť peniaze na horšie časy, ktoré prídu so starnutím obyvateľstva. Okrem toho sú ľudia motivovaní k rodine cez daňový bonus na každé dieťa, a to vo výške 21,41 eura mesačne.

Za podobnú podporu ako v susednej Českej republike ľavicový Smer na Slovensku bojovať neplánuje. Dôvodom je, že podobný systém odvodovej úľavy na Slovensku už fungoval v rokoch 2004 až 2005. "Znižovala sa percentuálna sadzba poistného na starobné poistenie o 0,5 percenta na každé nezaopatrené dieťa, o ktoré sa staral rodič alebo osvojiteľ nezaopatreného dieťaťa. Najprv bol tento ,bonus‘ len pre zamestnanca, potom bol rozšírený aj pre samostatne zárobkovo činnú osobu. Po dvoch rokoch uplatňovania bol tento ,bonus‘ zrušený najmä preto, že tento systém bol administratívne náročný a výhodnejší pre bohatších, pretože 0,5 percenta pre nich znamenalo podstatne vyššiu úľavu ako pre slabšie zarábajúcich,“ uviedol hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Štát preto preferuje systém odvodového bonusu, ktorý je pevne stanovenou sumou rovnako výhodný pre lepšie aj horšie zarábajúcich ľudí.

V susednej Českej republike je proti znižovaniu odvodov pre viacčlenné rodiny český minister financií Andrej Babiš. Ten je zároveň šéfom druhej najsilnejšej koaličnej strany hnutia ANO, a tak českej sociálnej demokracii nakoniec plánované znižovanie odvodov nemusí prejsť v parlamente. "Rodiny s deťmi podporujeme daňovým systémom, zľavou na dani, daňovým bonusom alebo kombináciou obidvoch opatrení. Ministerstvo financií túto zľavu každý rok navyšuje. Ministerstvo práce a sociálnych vecí preto navrhuje duplicitný systém zaťažujúci zamestnávateľa i štát, s veľkým rizikom chýb, a pridáva zbytočnú administratívu,“ povedal pre ihned.cz český minister financií Andrej Babiš.

Na Slovensku má na daňový bonus nárok každý zamestnanec v prípade, ak jeho ročný príjem bol v roku 2016 aspoň vo výške 2 430 eur. Samotná mesačná výška daňového bonusu je 21,41 eura. Zamestnanec s jedným dieťaťom tak ročne na daniach ušetrí 256,92 eura. Firma svojmu zamestnancovi daňový bonus uplatňuje automaticky po podpísaní čestného vyhlásenia a predložení rodného listu dieťa. Keďže daňový bonus znižuje priamo zaplatené dane, premieta sa v plnej výške do zvýšeného príjmu zamestnanca. Na daňový bonus majú nárok aj živnostníci a nedostanú ho jedine majitelia súkromných firiem. Daňový bonus 256,92 eura sa rovnakej výške uplatňuje na každé z detí. Rodič s tromi deťmi si preto môže celkovo uplatniť ročný daňový bonus vo výške 770,76 eura.

V susednej Českej republike majú už dnes štedrejší systém podpory pracujúcich rodičov. Tam si jeden z rodičov môže na prvé dieťa uplatniť daňové zvýhodnenie v ročnej výške 13 404 korún (496 eur). Na druhé dieťa platí v roku 2016 daňové zvýhodnenie v sume 15 804 korún (585 eur) a na tretie je 17 404 korún (725 eur). Zároveň na každé ďalšie dieťa ostáva daňové zvýhodnenie už v nezmenenej výške 17 404 korún (725 eur). Pokiaľ sa po odpočítaní zľavy dostane daňová povinnosť rodiča do mínusu, môže si uplatniť takzvaný daňový bonus. To znamená, že ak je daňová povinnosť pracujúceho rodiča pre uplatnenie daňovej zľavy na deti mínus 3-tisíc českých korún (111 eur), štát mu tieto peniaze pošle na účet.

Česká republika si štedrejšiu daňovú podporu rodiny môže dovoliť pre väčší počet pracujúcich ľudí. Na porovnanie, kým na Slovensku je aktuálna nezamestnanosť na úrovni 8,78 percenta, tak v susednej Českej republike dosahuje hodnotu len päť percent.

Zabezpečiť väčšiu podporu rodín s deťmi sa slovenská vláda v budúcom roku snaží zaistiť zvýšením materskej a rodičovskej dávky. Od 1. mája 2017 sa zvýši materská dávka zo súčasných 70 percent denného vymeriavacieho základu na 75 percent. Materská dávka tak bude dosahovať až 98 percent čistého príjmu ženy pred nástupom na materskú dovolenku.

Ak žena napríklad zarába 883 eur v hrubom, na materskej dostane pri 31-dňovom mesiaci po novom 675 eur. Tento rok by pri 70-percentnom základe dostala len 630 eur. "Maximálna suma materskej bude od 1. mája 2017 v sume 1 350 eur pri 31-dňovom mesiaci. Maximálnu dávnu práve v tejto sume dostanú ženy, ktoré zarábajú aspoň 1 766 eur mesačne v hrubom,“ priblížil Stuška. Zvýšením materskej dávky štát mladým rodinám garantuje takmer nezmenenú životnú úroveň počas prvých 34 týždňov. Potom materskú dávku vystrieda rodičovský príspevok a príjem mladej matky sa prepadne. Od 1. mája 2017 sa zvýši aj rodičovský príspevok, a to zo súčasnej výšky 203,20 eura na 213,20 eura za mesiac. Popri poberaní príspevku však mamička môže pracovať.

V roku 2016 sa materská dávka v susednej Českej republike počítala rovnako ako na Slovensku zo 70 percent hrubého príjmu. Nevýhodou je, že trvá len 28 týždňov, kým na Slovensku až 34 týždňov. Čo sa týka rodičovského príspevku, ten je omnoho vyšší ako na Slovensku. V Českej republike môže žena rodičovský príspevok poberať 19 až 48 mesiacov. Za ten čas štát mamičke vyplatí sumu 220-tisíc korún (8 148 eur). Pri 19 mesiacoch je tak mesačná výška rodičovského príspevku 11 579 korún (429 eur) a pri 48 mesiacoch 4¤583 korún (170 eur).

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #rodiny #rodičia #sociálne odvody #materská dávka