Čína viac otvorí investorom ďalšie odvetvia

Čínska vláda viac uvoľní obmedzenia zahraničných investícií vo viacerých sektoroch. Otvorí dvere investíciám do bankovníctva, poisťovníctva a ďalších finančných služieb, do internetových služieb a tiež napríklad do výroby železničných zariadení alebo motocyklov. Oznámila to Národný rozvojová a reformná komisia, ktorá má v Číne úlohu plánovacieho úradu.

01.01.2017 08:19
debata (2)

Tento krok nadväzuje na trend postupného uvoľňovania reštrikcií na zahraničné investície, ktoré sú významným príspevkom k rastu druhej najväčšej svetovej ekonomiky. Peking tak reaguje na sťažnosti zahraničných spoločností a vlád, najmä z Európskej únie a USA, na blokovanie prístupu do niektorých sektorov.

Komisia uviedla, že prvý raz sa tiež investíciám z cudziny otvoria niektoré odvetvia služieb ako účtovníctvo, audítorský servis alebo úverový rating. Zahraničným firmám sa tiež otvorí „nekonvenčná“ ťažba ropy a plynu, teda aktivity najmä na bridlicových ložiskách.

Konkrétne podrobnosti o rozsahu a harmonograme tejto liberalizácie úrad podľa agentúry AP neoznámil. Zástupca komisie ale uviedol, že vláda si naďalej ponechá nad týmito sektormi „určitú kontrolu“.

Čínska ekonomika v treťom štvrťroku vzrástla medziročne o 6,7 percenta, a zopakovala tak výkon predošlých dvoch štvrťrokov. Tempo rastu druhej najväčšej ekonomiky sveta bolo minulý rok najpomalšie od začiatku roka 2009, oproti vyspelým ekonomikám je ale stále viac ako dvojnásobné.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína