Európsky súd pozastavil rozhodnutie o plynovode OPAL

Súdny dvor Európskej únie pozastavil výkon rozhodnutia Európskej komisie zrušiť ruskej plynárenskej firme Gazprom limit pre využívanie kapacity plynovodu OPAL.

27.12.2016 15:20
debata (25)

Uviedol to v utorok šéf poľskej plynárenskej spoločnosti PGNiG. OPAL je napájaný z plynovodu Nord Stream, ktorý vedie plyn Baltským morom ku koncovým zákazníkom do Nemecka a Českej republiky.

Komisia v októbri zrušila limit, ktorý Gazpromu z protimonopolných dôvodov povoľoval využívať len polovicu kapacity plynovodu OPAL. Jej rozhodnutie otvorilo cestu k rozšíreniu Nord Streamu a potenciálnemu vyradeniu Poľska a Ukrajiny ako tranzitných krajín.

PGNiG preto Európsku komisiu zažalovala, k jej sťažnosti sa vzápätí pripojila aj poľská vláda. Tá vidí v spolupráci medzi Ruskom a Nemeckom s vynechaním Poľska existenčné ohrozenie. Poľsko, ktoré väčšinu plynu dováža z Ruska, kritizovalo rozhodnutie komisie s tým, že podľa neho ohrozuje dodávky plynu do strednej a východnej Európy a že sa zvyšuje riziko, že Poľsko sa stane závislým na jedinom, ruskom zdroji.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom #OPAL