Nitra dostala závod Jaguar Land Rover

V Nitre sa v roku 2016 začal stavať závod Jaguar Land Rover. Britská značka bude štvrtou automobilkou na Slovensku. Briti zároveň oznámili, že v Nitre budú vyrábať svoju vlajkovú loď - model Land Rover Discovery.

30.12.2016 09:00
USA-AUTOSHOW/JAGUAR Foto: ,
Dizajnér Land Roveru Gerry McGovern pózuje s modelom Discovery na automobilovej šou v Los Angelos.
debata (34)

„Nový Discovery je zákazníckym hitom, čo potvrdzuje naše rozhodnutie začať vyrábať tento automobil ako hlavný produkt slovenskej fabriky popri jeho výrobe v Solihulle vo Veľkej Británii,“ uviedol globálny výrobný riaditeľ Jaguaru Land Rover Wolfgang Stadler. V roku 2015 sa celosvetovo predalo 51-tisíc kusov predchádzajúcej generácie modelu Discovery.

Nová slovenská továreň pri Nitre s rozlohou 300-tisíc štvorcových metrov predstavuje investíciu vo výške jednej miliardy britských libier. Závod bude mať ročnú výrobnú kapacitu 150-tisíc vozidiel a prvé autá zídu z výrobnej linky koncom roka 2018. Priamo pre novú automobilku by malo pracovať do roku 2018 spolu 1 402 ľudí a následne sa má počet pracovníkov podľa plánov samotného investora zvýšiť na 2 834. U dodá­vateľov má vzniknúť ďalších takmer 9-tisíc pracovných miest. Vláda očakáva, že Jaguar priamo a nepriamo dá prácu pre 15-tisíc ľudí. Nových zamestnancov zabezpečujúcich plynulý chod výroby plánuje automobilka lákať na nadpriemerné platy vo výške 1 225 eur za mesiac.

Vysoké platy ako lákadlo

"Každá automobilka vyvolala spustením svojej výroby tlak na zvyšovanie miezd v regióne. Závody sa totiž vždy snažia ponúknuť na miestne pomery nadpriemerné platy a nadštandardne zaplatiť musia hlavne nedostatkové pracovné sily,“ povedal Jaroslav Holeček, viceprezident Zväzu automobilového priemyslu SR. Bez započítania platov vrcholového manažmentu sú priemerné mzdy v bratislavskom Volkswagene na úrovni 1 795 eur v hrubom. V trnavskom závode PSA Peugeot Citroën Slovakia aj žilinskej automobilke Kia Slovakia sa podľa odborov priemerné platy ľudí pohybujú už dnes okolo 1 300 eur v hrubom.

Automobilkám najviac chýbajú ľudia so vzdelaním v odboroch mechanik mechatronik, mechanik elektrotechnik, mechanik nastavovač, mechanik strojov a zariadení. Vzdelávanie pre tieto profesie poskytuje Duálna akadémia sídliaca v Devínskej Novej Vsi pre zamestnancov spoločností Volkswagen, Siemens a Matador. "S možnosťou zaškolenia ľudí sa na nás obrátil aj Jaguar Land Rover. Žiaľ, prišiel neskoro, a preto sme nemohli jeho budúcich zamestnancov zaradiť do našich rekvalifikačných kurzov. Tak sme sa aspoň predbežne dohovorili na budúcej spolupráci,“ uviedla riaditeľka Duálnej akadémie Jana Široká.

Logo automobilky Jaguar. Foto: Ivan Majerský, Pravda
podpis zmluvy jaguar land rover, Jaguar, showroom Logo automobilky Jaguar.

Aktuálne sa miera evidovanej nezamestnanosti v Nitre pohybuje na úrovni 5,74 percenta. Podľa štatistík úradu práce je v meste pod Zoborom aktuálne pripravených nastúpiť do zamestnania 4 739 ľudí. V rámci regiónu je k dispozícií až 20-tisíc ľudí a automobilka vo svojich investičných plánoch počíta so zvážaním zamestnancov zo širokého okolia aj s budovaním ubytovní pre robotníkov. "Jaguar Land Rover plánuje v Nitre vyrábať technologicky náročný luxusný automobil. Tým pádom si bude môcť dovoliť ponúknuť zamestnancom vysokokonkurenčné platy a problémy s nedostatkom ľudí môžu mať skôr iné firmy pôsobiace v jeho okolí,“ uviedol Martin Jesný, analytik Slovenského automobilového inštitútu.

Budeme svetová špička?

V blízkosti budovaného automobilového závodu má fabriku spoločnosť Foxconn, ktorá vyrába LCD televízory značky Sony. V minulosti fabrika ešte pod značnou Sony pôsobila v meste Trnava a do Nitry sa presunula práve za lacnejšou pracovnou silou. V Trnave totiž mzdy smerom hore tlačí existujúca fabrika PSA Peugeot Citroën Slovakia.

Šéf Jaguar Land Roveru Ralf Speth s premiérom... Foto: Pravda, Ivan Majerský
jaguar, land rover, Speth, fico Šéf Jaguar Land Roveru Ralf Speth s premiérom Robertom Ficom.

Na Slovensku sa totiž po rokoch opäť len rozbieha duálne vzdelávanie poskytujúce prax priamo vo výrobných halách domácich podnikov. V tomto školskom roku veľké priemyselné podniky podpísali zmluvu o poskytnutí praktickej výučby len s 1 121 študentmi. O tri až štyri roky bude preto školské lavice opúšťať bez získania potrebnej praxe až 42-tisíc mladých ľudí. Celkovo na Slovensku poskytuje duálne vzdelávanie na základe nemeckých štandardov 142 podnikov. Firmy od zapojenia sa do duálneho vzdelávania najviac odrádzajú vysoké vstupné náklady. Napríklad spoločnosť manažér Schaeffler Skalica investovala do vzdelávacieho centra pre žiakov až 1,7 milióna eur. Pre tento krok sa firma rozhodla po tom, čo si spočítala, že za posledných desať rokov minula na rekvalifikáciu ľudí 2,5 milióna eur.

Po rozbehnutí výroby automobilky Jaguar Land Rover môže už v roku 2019 stúpnuť počet automobilov vyrobených na Slovensku o 200-tisíc. V takom prípade by celková ročná produkcia štyroch automobilových závodov dosiahla hodnotu 1,2 milióna vozidiel. V roku 2015 sa v domácej ekonomike vyrobilo 185 automobilov na tisíc obyvateľov. V tomto ukazovateli je Slovensko prvé na svete a priamo v automobilovom priemysle pracuje 80-tisíc Slovákov. Po započítaní peňazí minutých zamestnancami a firmami pôsobiacimi vo výrobe automobilov je od tejto časti ekonomiky závislých až 200-tisíc pracovných miest. "Osobne si myslím, že Slovensko ako malá krajina sa musí orientovať na jeden druh priemyslu, v ktorom sa stane svetovou špičkou. Preto je dôležité v budúcnosti dotiahnuť k nám výskum aj vývoj automobilky Jaguar Land Rover,“ uzavrel ekonóm Vladimír Baláž.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #Jaguar Land Rover #Ročenka Pravdy 2016