Potravinári ostro kritizujú zákon o odpadoch

Slovenskí potravinári ostro kritizujú zákon o odpadoch, ktorý im mal od júla tohto roka zvýšiť finančné náklady na likvidáciu odpadov z potravinových obalov šesť- až desaťnásobne.

21.12.2016 15:27
debata (3)

Vyzývajú preto Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) a vládu SR, aby prehodnotili prijatý zákon. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Ako ďalej Holéciová uviedla, novela zákona o odpadoch z júla tohto roka priniesla obrovskú záťaž výrobcom potravín na Slovensku, keď rozšírila pôsobnosti organizáciám zodpovednosti výrobcov, ktorí majú plnú zodpovednosť výrobcov a dovozcov za triedený zber odpadu.

„Oproti obdobiu spred júla 2016 musia momentálne potravinári platiť šesť- až desaťnásobne vyššie poplatky organizáciám zodpovednosti výrobcov za zabezpečenie spätného zberu odpadov z obalov potravín. Samotní potravinári si podľa zákona takýto zber nemôže zabezpečiť,“ skonštatovala SPPK.

„Ďalší finančný náklad pre potravinárov vytvoril zákon zriadením Koordinačného centra organizácií zodpovednosti výrobcov, ktoré napriek tomu, že vykonáva evidenčné služby hlavne pre štát, taktiež financujú výrobcovia potravín,“ upozornila Holéciová.

Potravinárske firmy preto zákon o odpadoch kritizujú. Spochybňujú transparentné určovanie cien za odpady a zároveň sa obávajú prípadného monopolného charakteru organizácií zodpovednosti výrobcov. Rovnako kritizujú samotnú výšku poplatkov, pretože podľa nich ohrozia fungovanie potravinárskeho priemyslu na Slovensku a môžu priniesť znižovanie miezd zamestnancov a v krajnom prípade až prepúšťanie pracovníkov.

Potravinári ďalej poznamenali, že MŽP síce vydalo organizáciám zodpovednosti výrobcov za odpady akreditáciu, ale nekontroluje a nereguluje ako a na základe čoho určujú výšku poplatkov za ich služby pre potravinárske firmy. SPPK preto požaduje, aby rezort životného prostredia vypracoval analýzu predpokladaných nákladov na zabezpečenie systému triedeného zberu odpadov na Slovensku a na jej základe pristúpil k regulácii cien za jednotlivé druhy odpadov.

Ako ďalej informovala Holéciová, podľa SPPK je neprípustné, aby potravinári museli podpísať zmluvu s organizáciou zodpovednosti výrobcov a zároveň niesli zodpovednosť za plnenie limitov zhodnocovania a recyklácie pre daný druh odpadu a v prípade nesplnenia limitov boli štátom pokutovaní. „Do financovania systému triedeného zberu je nevyhnutné zapojiť aj výrobcov obalov, pre ktorých sú obaly ich finálnym produktom,“ uzavreli potravinári.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #odpad #zákon o odpadoch