V USA sa v novembri rekordne predávali autá

Predaj áut na americkom trhu v novembri posilnil vzhľadom na dôveru spotrebiteľov po prezidentských voľbách a vďaka dobrým výsledkom počas tzv. Čierneho piatka.

02.12.2016 10:06
debata

Celkový predaj áut v USA minulý mesiac vzrástol o 4 percentá na 1,38 mil. vozidiel. Ide o najväčší predaj počas novembra v histórii, ktorý prekonal predošlý novembrový rekord 1,32 mil. áut z roku 2001, uviedla spoločnosť Kelley Blue Book venujúca sa výskumu trhu s automobilmi.

Predaj vozidiel General Motors v novembri medziročne stúpol o 10 percent, odbyt automobilov Ford sa zvýšil o 5 percent a firmy Toyota a Hyundai evidovali rast predaja zhodne o 4 percentá. Automobilka Honda dosiahla rast predaja o 6,5 percenta a odbyt áut spoločnosti Nissan posilnil o 7,5 percenta. Darilo sa aj Volkswagenu, ktorý celý rok zápasil s ťažkosťami pre emisný škandál. Predaj vozidiel VW na americkom trhu v novembri stúpol o 24 percent. Automobilka Fiat Chrysler však evidovala pokles odbytu o 14 percent.

Americkí spotrebitelia po turbulentných prezidentských voľbách opätovne nadobudli dôveru. Podľa výskumnej organizácie Conference Board dôvera spotrebiteľov v USA v novembri stúpla na najvyššiu úroveň za deväť rokov a to sa považuje za rozhodujúci faktor pri nákupoch drahých tovarov.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky