Na Slovensko prišlo o pätinu viac turistov ako vlani

Záujem zahraničných turistov o Slovensko tento rok stúpa. Tradične najviac hostí z cudziny v slovenských ubytovacích zariadeniach za prvé tri štvrťroky tohto roka tvorili Česi.

01.12.2016 12:15
hory, Tatry, túra, dovolenka, kopce, les, hora,... Foto:
Hory ponúkajú chladivé osvieženie počas horúcich prázdninových dní.
debata

Vyplýva to z údajov slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR), ktorá má na starosti aj propagáciu krajiny v zahraničí. Slovenskí hotelieri by tento rok mohli prekonať vlaňajšie rekordné výsledky.

V období od januára do konca septembra sa na päťmiliónovom Slovensku ubytovalo takmer 1,6 milióna zahraničných turistov. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška to predstavuje nárast o 18,9 percenta.

Najviac zahraničných turistov jazdí na Slovensko z Česka. V sledovanom období využilo služby slovenských hoteliérov pol milióna Čechov, čo medziročne predstavuje nárast o štvrtinu. Zhruba každý tretí zahraničný hosť v ubytovacích zariadeniach na Slovensku tak bol z Česka.

Podľa odborníkov aj SACR záujem o trávenie dovolenky na Slovensku stúpa tiež s ohľadom na bezpečnostnú situáciu vo svete, kvôli ktorej napríklad viac Slovákov trávi dovolenku vo svojej vlasti. Počet domácich klientov v ubytovacích zariadeniach stúpol za prvé tri tohtoročné štvrťroky o 18 percent na 2,3 milióna osôb.

Stúpajúci počet turistov na Slovensku zvýši vyťaženosť slovenských hotelov, ktorá bola v minulosti najnižšia v EÚ.

Už vlani slovenskí hotelieri ubytovali rekordných 4,33 milióna ľudí, čo oproti roku 2014 znamenalo nárast o 16 percent. Práve Slovensko sa vlani stalo najobľúbenejšou zahraničnou destináciou pre českých turistov, v minulosti rebríčku kraľovalo Chorvátsko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #turizmus