Čína zaplaví svet stovkami miliónov turistov a miliardami investícií

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa vo svojom prejave na úvod summitu rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) ostro vyjadril proti protekcionizmu. Súčasne vyzval na uzavretie dohody o voľnom obchode v celej oblasti Ázie a Tichomoria, ktorá by podporila spravodlivejší globálny rast, uviedla agentúra AP.

20.11.2016 08:43
debata (23)

Si upozornil, že Čína od globálnej finančnej krízy prispela k 40 percentám globálneho hospodárskeho rastu. Teraz čínska ekonomika spomaľuje, pretože sa snaží nájsť novú rovnováhu rastu, predovšetkým zníženie závislosti hospodárskeho rastu od vývozu a preorientovať ekonomiku viac na domácu spotrebu. Aj tak ale podľa neho Čína zostáva hlavným pohonom globálneho rastu.

Si sa domnieva, že opatrenia vedúce ku globalizácii by mali zlepšiť život ľudí a znížiť chudobu. K tomuto cieľu má podľa neho prispieť navrhovaná dohoda o voľnom obchode, ktorá zahŕňa všetkých 21 členských krajín APEC.

Si tiež uviedol, že do celého sveta v najbližších rokoch vyrazí viac ako 700 miliónov čínskych turistov. Krajina sa tiež chystá investovať v zahraničí miliardy.

Summitu APEC v peruánskej metropole sa okrem iného zúčastňujú prezidenti Číny, Ruska a Spojených štátov. Jednou z hlavných tém je budúcnosť obchodnej dohody známej ako Transpacifické partnerstvo (TPP). Túto dohodu budúci americký prezident Donald Trump označil za katastrofu. Peking potom podporuje víziu voľnej obchodnej zóny, ktorá nezahŕňa USA.

Lídri členských krajín skupiny APEC majú tiež diskutovať o obavách Západu z úbytku pracovných miest v prospech ekonomík s lacnejšou pracovnou silou alebo o rastúci význam Číny na globálnom trhu.

Štáty APEC dohromady tvoria 57 percent hrubého domáceho produktu celého sveta. Spoločnú organizáciu založili v roku 1989.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #APEC