Maďarsko zníži firemnú daň na deväť percent

Maďarsko zníži od budúceho roka daň z firemných ziskov na jednotných deväť percent. Povedal to vo štvrtok maďarský premiér Viktor Orbán. V súčasnosti je firemná daň desať percent pre firmy so ziskom do 500 miliónov forintov a 19 percent pre zisky nad 500 miliónov HUF.

17.11.2016 14:45
debata (13)

Vláda sa dohodla na znížení daní na stredajšom zasadnutí, uviedla tlačová agentúra MTI. S návrhom prišiel minister hospodárstva Mihály Varga. Už minulý týždeň oznámil, že vláda vypracovala šesťročný program výrazného zvyšovania miezd v súkromnom sektore a znižovania odvodov z objemu miezd. Orbán oznámil, že vláda chystá zníženie daní z príjmu jednotlivcov.

Orbán tiež uviedol, že požiadal Vargu, aby urobil všetko, čo bude možné, pre zvýšenie minimálnej mzdy na úroveň, ktorú budú miestne podniky ešte schopné zniesť. V súčasnosti je minimálna mzda v Maďarsku 111 000 HUF (359 eur) mesačne.

Medziročné tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Maďarska v treťom štvrťroku spomalilo na 2,0 percenta z 2,8 percenta v predchádzajúcom kvartáli. Za rastom maďarskej ekonomiky stáli najmä služby a poľnohospodárstvo. Priemyselný sektor však stagnoval a výroba motorových vozidiel klesla.

Cieľom maďarskej vlády je dosiahnuť v celom tomto roku hospodársky rast 2,5 percenta. Európska komisia však podľa svojej najnovšej prognózy očakáva, že maďarská ekonomika tento rok vykáže rast len ​​o 2,1 percenta.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko