Taliani hrozia vetom aj pre migráciu: Za naše peniaze ostatní múry stavať nebudú

Premiér Matteo Renzi v utorok povedal, že za "talianske peniaze si ostatné krajiny múry stavať nebudú". Potvrdil tak výrok talianskeho tajomníka pre európske záležitosti Sandra Goziho, podľa ktorého úpravy rozpočtu negarantujú väčšiu podporu oblastí, ktoré sú pre Taliansko kľúčové, uviedla talianska tlačová agentúra ANSA.

16.11.2016 06:42
debata (87)

Gozi za talianske priority označil migráciu, bezpečnosť, nezamestnanosť mládeže či výskum. Premiér Renzi potom povedal, že Gozi tlmočil stanovisko vlády a že Taliansko týmto „uvalilo prvé veto na diskusiu o rozpočte“.

Následne premiér obvinil EÚ z prehliadania talianskych problémov. „Chcú všetky ťažkosti a záchranu tisícov životov nechať na obyvateľoch Sicílie. A potom nalievajú peniaze do štátov, ktoré nerešpektujú podpísanú dohodu a ktoré si za naše peniaze budú stavať múry,“ povedal. Zrejme tým narážal aj na neochotu štátov strednej Európy prijímať migrantov, ktorých v tomto roku do Talianska dorazilo viac ako 155 000.

Podľa Ivana Korčoka, slovenského štátneho tajomníka pre európske záležitosti, únijné krajiny ale v utorok dosiahli nad revíziou viacročného rozpočtu všeobecnú zhodu, ktorá predsedníckej krajine – teda Slovensku – umožní pokračovať v rokovaniach s europarlamentom.

„Neobmedzuje to predsedníctvo ani v práci a úspešnom dokončení rokovaní,“ povedal novinárom. Okrem trvajúcich talianskych výhrad sa v utorok zdržala tiež Británia, teda krajina, ktorá má v pláne začať rokovania o svojom odchode z únie.

Korčokov taliansky náprotivok vidí únijné rokovania pesimisticky. „Máme dosť Európy, ktorá neplní svoje sľuby. Máme dosť nejasných a protichodných výrokov,“ citoval Goziho taliansky denník Corriere della Sera. Taliansky tajomník by v novom rozpočte chcel vidieť tiež väčšiu mieru flexibility pre riešenie prípadných kríz.

Podľa Korčoka ale práve úpravy viacročného rozpočtu umožnia únii lepšie a účinnejšie reagovať na nové výzvy. Slovenský diplomat pripomenul, že finančná podpora pre kľúčové únijné priority má byť v návrhu posilnená o viac než šesť miliárd eur.

Úpravy dlhodobého rozpočtu Európskej únie musia byť schválené členskými štátmi jednomyseľne – každá z únijných krajín má teda právo veta.

Rozhodnutie Taliansko podľa Goziho „potvrdzuje výhrady“ voči zmenám v pláne na obdobie 2014 až 2020, ktoré mali byť zaradené do jeho druhej polovice.

„Urobili sme to, pretože trváme na tom, aby rozpočet obsahoval záruky zvýšenia podpory našich priorít,“ pokračoval Gozi. "Tými sú migrácia, bezpečnosť, financovanie mládeže a projektov ako Horizon2020 (únijný program podpory vedy a výskumu, pozn. ČTK) – tu nemôžeme akceptovať žiadne škrty.

Ide o ďalší spor medzi Rímom a Bruselom. Na konci októbra najskôr Taliansko nedodržalo údajne prisľúbenú úroveň plánovaného rozpočtového deficitu pre rok 2017. O niekoľko dní neskôr premiér Matteo Renzi pohrozil Európskej únii, že jeho krajina prestane platiť do únijného rozpočtu, ak jej ostatné štáty únie nepomôžu s utečencami.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Európska únia