Tretina veľkých európskych firiem má obavy z dopadov brexitu

Každá tretia veľká európska spoločnosť sa domnieva, že ju poškodia rokovania o vystúpení Británie z Európskej únie.

15.11.2016 21:48
debata

Firmy sa obávajú zmien v legislatíve, obmedzenia pohybu pracovných síl a možností vyvážať. Vyplýva to z výsledkov prieskumu firmy Deloitte UK, ktorý zverejnila agentúra Reuters.

Deloitte UK sa pýtala 1148 finančných riaditeľov veľkých firiem, ktorí zodpovedajú za investície, z EÚ, Ruska, Turecka, Nórska a Švajčiarska. Až 37 percent sa v súvislosti s brexitom obáva strát, najhoršie obavy panujú u zástupcov z Británie, kde je to dokonca 65 percent. Len päť percent opýtaných firiem očakáva pozitívny dopad brexitu, 50 percent si myslí, že sa ich nedotkne.

Predchádzajúca štúdia bola zverejnená pred šiestimi mesiacmi a výsledky boli podobné. Sotva štvrtina firiem si myslí, že je čas začať viac riskovať. „Firmy si zvykajú na neistotu a učia sa s ňou zaobchádzať,“ zhrnul hlavný ekonóm Deloitte UK Ian Stewart.

Britská premiérka Theresa Mayová plánuje začať rozhovory o vystúpení Británie z EÚ začiatkom budúceho roka, trvať by mali dva roky. Neuviedla ale podrobnosti, ako chce zachovať voľný prístup na európsky trh a zároveň čeliť obavám verejnosti z vysokej imigrácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Brexit