Štát chystá Spotrebiteľský zákonník

Ministerstvo hospodárstva plánuje pripraviť Spotrebiteľský zákonník. Legislatívny zámer na jeho vypracovanie predložil rezort do pripomienkového konania.

18.10.2016 09:57
debata (1)

„Spotrebiteľský zákonník bude mať charakter moderného právneho predpisu, ktorý jasnou, zrozumiteľnou a transparentnou úpravou práv a povinností spotrebiteľov, obchodníkov a ďalších hospodárskych subjektov prispeje k zvýšeniu ich právnej istoty a k jednotnej aplikácii právnych noriem,“ uviedlo ministerstvo. Podľa rezortu má ísť o vyváženú právnu úpravu, ktorá na jednej strane zaistí vysokú mieru ochrany spotrebiteľov, nebude však nadmerným regulačným zaťažením vytvárať prekážky pre rozvoj podnikateľského prostredia a inovácie.

Spotrebiteľským zákonníkom sa má zjednotiť právna úprava v oblasti ochrany spotrebiteľa do jedného uceleného právneho predpisu. Na jednom mieste tak budú upravené súkromnoprávne normy chrániace spotrebiteľa, ktoré sú v súčasnosti prevažne súčasťou Občianskeho zákonníka, ale aj verejnoprávne ustanovenia obsiahnuté v zákone o ochrane spotrebiteľa.

„Spotrebiteľský zákonník bude zároveň integrovať aj niektoré ďalšie spotrebiteľské predpisy, aby sa tak odstránila roztrieštenosť, neprehľadnosť a nejednotnosť súčasnej právnej úpravy v oblasti ochrany spotrebiteľa,“ tvrdí rezort hospodárstva.

Samotný návrh legislatívneho zámeru rámcovo vymedzuje predpokladaný obsah Spotrebiteľského zákonníka. Jeho súčasťou budú základné zásady, na ktoré nadviažu všeobecné ustanovenia upravujúce práva a povinnosti verejnoprávneho charakteru. Nasledovať bude právna úprava spotrebiteľských zmlúv vrátane zodpovednosti za vady a reklamačného konania. Spotrebiteľský zákonník bude obsahovať aj úpravu alternatívneho riešenia spotrebiteľských sporov a presadzovania práv spotrebiteľov. Nebude v ňom chýbať ani pôsobnosť orgánov verejnej správy a právna úprava dohľadu a sankcií.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #spotrebiteľ #reťazce