Na českú korunu sa vrhnú špekulanti, tvrdí exviceguvernér ČNB

Česká národná banka (ČNB) bude zrejme po ukončení devízových intervencií, ktoré udržujú korunu oslabenú voči euru, čeliť veľkému tlaku špekulantov.

16.10.2016 22:00
debata (17)

V relácii Otázky Václava Moravce to uviedol europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

Banková rada ČNB na konci septembra zopakovala, že vidí ako pravdepodobné ukončenie režimu devízových intervencií polovicu roka 2017. Prípadné posilnenie kurzu po opustení intervenčného režimu má byť tlmené aj zabezpečením kurzového rizika zo strany vývozcov, rovnako ako prípadnými zásahmi ČNB na zmiernenie kurzových výkyvov.

„Ak by ČNB po ukončení kurzového záväzku hrala na trhu výraznú úlohu, tak to znamená, že ten režim sa neskončil a stále sa bude vyplácať špekulovať proti centrálnej banke,“ podotkol Niedermayer.

Podľa Niedermayera už k špekuláciám začína dochádzať, čo naznačuje veľký objem korún, ktoré musela ČNB v auguste použiť, aby udržala českú menu oslabenú. ČNB v auguste na intervenčné nákupy použila 28,6 miliardy Kč, čo je tento rok druhý najväčší objem za jeden mesiac.

„Tie špekulácie budú obrovské. Teraz sme na ich začiatku a vidíme, že tie intervencie sú naozaj veľké,“ uviedol s tým, že očakávané posilnenie vyzerá ako stávka na istotu, pretože česká ekonomika na silnejšiu korunu má.

Český podnikový sektor si podľa národného koordinátora pre zavedenie eura v ČR a bývalého viceguvernéra ČNB Oldřicha Dědka mohol tri roky na nečisto vyskúšať taký pobyt v eurozóne bez kurzového rizika. „Myslím si, že s tým bol spokojný,“ dodal.

Po uvoľnení kurzového záväzku by podľa ekonómov mohla ČNB pristúpiť k zvýšeniu úrokových sadzieb, bude však záležať na tom, ako veľmi koruna voči euru posilní.

Režim devízových intervencií centrálna banka začala v novembri 2013 s cieľom oslabiť korunu a držať jej kurz blízko 27 Kč/EUR. Odvtedy do konca tohto augusta intervenovala v objeme zhruba 592 miliárd korún.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koruna