Nemecko obmedzí dávky cudzincom z iných krajín EÚ

Nemecko výrazne sprísňuje pravidlá pre poberanie sociálnych dávok v prípade cudzincov z iných členských štátov EÚ. Nárok na podporu v nezamestnanosti v plnej výške majú mať až po piatich rokoch pobytu v krajine a nie po šiestich mesiacoch, ako je to v súčasnosti.

12.10.2016 16:00
debata (40)

Návrh zákona, ktorý iniciovala spolková ministerka práca a sociálnych vecí Andrea Nahlesová (SPD), schválila v stredu vláda v Berlíne a bude sa ním zaoberať parlament. Ide o reakciu na verdikt federálneho súdu, ktorý minulý rok rozhodol, že štátni príslušníci 27 členských štátov EÚ môžu v Nemecku po šiestich mesiacoch pobytu žiadať o sociálnu podporu.

Podľa predkladaného návrhu majú nezamestnaní občania EÚ právo na jednorázové prídavky na jedlo a ubytovanie, avšak iba na jeden mesiac. Okrem toho môžu na cestu domov dostať pôžičku. Nemecká vláda v súvislosti s týmito novými pravidlami neočakáva žiadne väčšie výdaje.

Podľa nemeckého denníka Die Zeit nešetrila CSU chválou na adresu Nahlesovej za tento návrh. Teraz sa očakáva, ako účinné môžu byť tieto nové pravidlá pri zamedzení prílevu ľudí do systému sociálneho zabezpečenia.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #dávky