Hollande alebo chyba? Trhy hádajú, čo je za ťažkým pádom libry

Britská libra v piatok zažila jedno z najväčších oslabení vo svojej histórii. Na ázijskom trhu sa spustil takzvaný flash crash - bleskový výpredaj.

08.10.2016 12:41
debata (24)

Časť pozorovateľov trhu uviedla, že dôvodom oslabenia libry boli vyjadrenia francúzskeho prezidenta Francoisa Hollandea pre britské médiá, ktorý trval na tom, že Európska únia musí pri vyjednávaní o odchode Británie z jednotného trhu zaujať tvrdý postoj.

Časť trhu tvrdí, že dôvodom náhleho poklesu britskej libry bolo chybné zadanie obchodného príkazu, keďže stratila 6 percent iba za pár minút. Mohlo ísť aj o spustenie naprogramovaných príkazov na predaj, keď sa prekročí zadaný limit.

Obavy z „tvrdého brexitu“ budú na libru vyvíjať tlak aj naďalej, predpokladajú obchodníci.

V piatok ráno počas obchodovania na ázijskom trhu libra podľa spoločnosti FactSet v priebehu dvoch minút oslabila z úrovne 1,2600 USD/GBP na 1,1789 USD/GBP, ale potom sa zotavila na 1,24 USD/GBP. Kurz spoločnej európskej meny oproti doláru sa v piatok nezmenil a obchodovala sa na úrovni 1,1187 USD/EUR. Dolár si však prilepšil voči japonskému jenu o 0,8 percenta na 103,08 JPY/USD.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #libra #Brexit