Držiteľ Nobelovej ceny, ekonóm Stiglitz: Eurozóna sa rozpadne

Držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu Joseph Stiglitz neverí v budúcnosť eurozóny s 19 krajinami. Predovšetkým Taliansko je podľa jeho názoru veľmi nestabilný štát.

07.10.2016 16:20
Joseph Stiglitz Foto:
Držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu Joseph Stiglitz nevidí budúcnosť eurozóny pozitívne.
debata (33)

Jeden z najuznávanejších amerických ekonómov súčasnosti označil pre nemecký denník Die Zeit za hlavné problémy aktuálneho stavu eurozóny chýbajúcu rozhodnosť a nedostatočnú solidaritu.

„Rýchlosť prijímania rozhodnutí v Európe ma znepokojuje. Politici sa zhodnú na tom, čo musia urobiť, ale potom sa konkrétne kroky blokujú, otáľa sa s nimi a spomaľuje sa ich implementácia,“ vyhlásil Stiglitz. Nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu z roku 2001 si myslí, že nutné sú zásadné reformy, ako napríklad vytvorenie bankovej únie alebo spoločné zabezpečenie vkladov.

„Eurozóna bude existovať aj o desať rokov, ale otázkou je, v akej podobe. Je veľmi nepravdepodobné, že stále bude mať 19 členov,“ dodal bývalý hlavný ekonóm Svetovej banky.

Ako hlavný problémový štát v súvislosti s eurom uviedol Taliansko:" Čo sa týka Talianska, mám pocit, že tamojší ľudia sú čoraz viac z eura sklamaní. Aj vedúcim politikom krajiny je čoraz jasnejšie, že euro v Taliansku jednoducho nefunguje. Pre Talianov je táto skutočnosť emocionálne veľmi ťažko stráviteľná a dlho odmietali prijať tento názor," objasnil svoj negatívny pohľad Stiglitz.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #Joseph Stiglitz