ZUNO banka postupne skončí. Úroky pri sporení sťahuje na nulu

Domáci finančný trh opúšťa Zuno banka špecializujúca sa na nízke úroky pri spotrebných úveroch. Práve tieto pôžičky sú na rozdiel od hypotekárnych úverov stále drahé aj po spustení tlačenia peňazí Európskou centrálnou bankou. Zuno je online banka špecializujúca sa na vedenie účtov zadarmo. Jej klientov by v SR mala preberať sesterská Tatra banka.

04.10.2016 11:34 , aktualizované: 05.10.2016 10:25
debata (10)

„Z pohľadu konkurenčného prostredia je škoda, keď finančný trh opúšťa hráč, ktorý tlačil nadol ceny bankových produktov. Navyše Zuno sa tiež snažilo udávať trend v zavádzaní nových technológií,“ povedal Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný Kompas. Domáce banky ľuďom aktuálne v priemere predávajú spotrebné úvery s ročným úrokom 11,34 percenta. Zuno banka lepšie zarábajúcim klientom ponúkala pôžičky na vybavenie bytu, auto, či dovolenku už od úroku 4,9 percenta za rok.

Pôžička 5-tisíc eur splatná o 5 rokov má pri úroku 4,9 percenta mesačnú splátku 94 eur. Celkovo klient banke vráti 5¤640 eur. Ten istý úver vo výške 5-tisíc eur bude mať pri ročnom úroku 11,34 percenta mesačnú splátku 109,6 eura. V tomto prípade klient finančnému domu za 5 rokov vráti 6¤576 eur.

Zuno banka má 266-tisíc klientov na Slovensku a v Českej republike. Finančný dom spravuje vklady v objeme okolo 815 miliónov eur a úvery vo výške 86 miliónov eur. „Majiteľ Zuno Bank AG, Raiffeisen Bank International (RBI) Group, sa rozhodol ukončiť činnosť ZUNO banky v Českej aj Slovenskej republike. Dôvodom tohto rozhodnutia je zjednodušenie štruktúry a odstránenie duplicitných aktivít na trhoch, kde skupina pôsobí,“ uviedol Ivo Trávniček, hovorca Zuno Slovak Republic.

Od 21. októbra Zuno banka zastaví prijímanie nových klientov a na Slovensku zároveň zníži úrokové sadzby na sporiacich produktoch na nulu. „Chcel by som zdôrazniť, že všetky klientske prostriedky v ZUNO banke sú chránené v zmysle zákona o ochrane vkladov. Klientom, ktorí aktuálne využívajú naše bankové služby, bude ZUNO poskytovať servis aj naďalej. O ďalších krokoch ich budeme informovať s dostatočným predstihom,“ povedal Oyvind Oanes, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZUNO BANK AG.

Predpokladaný dátum vrátenia bankovej licencie Zuno banky je na konci prvého polroka 2017. „Bankové aktivity sa budú postupne presúvať na Raiffeisenbank, a.s. (ČR) a Tatra banku, a.s. (SR). O konkrétnom postupe sa ešte rokuje v rámci skupiny RBI a tiež s príslušnými dohľadovými orgánmi,“ priblížil Trávniček. Rakúska finančná skupina pôvodne plánovala slovenskú internetovú banku predať Luxemburčanom. V marci tohto roka však ABH Holdings odstúpil od kúpy Zuno bank. Momentálne ešte stále prebiehajú rokovania o predaji platformy, na ktorej online banka funguje na Slovensku a v Českej republike.

Rakúski majitelia už v roku 2013 uvažovali nad zaradením internetovej banky Zuno priamo pod Tatra banku. Podnikanie Zuno bank na Slovensku, v Českej republike a Rakúsku sa podľa zverejnenej výročnej správy v roku 2015 skončilo v strate okolo 17,8 milióna eur. V minulosti sa pod Tatrabanku zaradila ďalšia neúspešná internetová banka Eliot. Po odchode Zuno spomedzi čisto internetových bánk zostane na slovenskom trhu pôsobiť len mBank. „mBank už viac ako osem rokov potvrdzuje, že nízkonákladový model nových bánk je trvalo udržateľný a naďalej má potenciál rásť, čo podčiarkuje aj fakt, že slovenská mBank už získala viac ako 265¤000 klientov,“ reagoval na novú situáciu na trhu Tomáš Palovský, PR manažér a hovorca mBank. Tento finančný dom ukončil rok so ziskom pred zdanením v sume nad 1,6 milióna eur.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Zuno