Slováci patria medzi najhorších pri uhradzaní faktúr

Slovensko sa spolu s Bulharskom, Gréckom a Rumunskom zaradilo medzi štvoricu najhorších krajín pri uhrádzaní faktúr.

02.10.2016 18:43
debata (10)

Firmy z východnej Európy sú oproti západoeurópskym spoločnostiam pri platení faktúr menej disciplinované. Firmy v západnej Európe splácajú svoje faktúry načas v 80 % prípadov, zatiaľ čo firmy z východnej Európy v 74 % prípadov. Vyplýva to z reprezentatívnej štúdie European Payment Practices za rok 2016, ktorú zostavila spoločnosti EOS na základe odpovedí 3000 respondentov na rozhodovacích pozíciách v 14 európskych krajinách.

Ako sa ďalej v štúdii uvádza, v rámci celej Európy faktúry uhrádza načas 77 % firiem. Platobná morálka firiem oproti minulému roku klesla o 1 percentuálny bod. Najdisciplino­vanejšie je v tomto smere Nemecko, v stanovenom termíne platí 83 % firiem. Nasleduje Rakúsko a Španielsko, rovnako po 82 % načas zaplatených platieb. Naopak, najhoršie skončilo Bulharsko, kde sa platilo v 72 % prípadoch načas. Ďalej nasledujú Slovensko spolu s Gréckom a Rumunskom, ktoré platia načas v 73 % prípadov.

„Často sa stáva, že firmy majú permanentné problémy s uhrádzaním faktúr v termíne splatnosti, pretože ich trápia výpadky v cash flow. Ako sa ukazuje podľa reprezentatívnej EOS štúdie za rok 2016, tento jav je vypuklejší vo východnej než v západnej Európe,“ uviedol Michal Šoltes, konateľ spoločnosti EOS KSI Slovensko venujúcej sa manažmentu pohľadávok.

Šoltes zároveň upozornil, že podľa zistení štúdie Slovensko zaznamenalo 22 % oneskorených pohľadávok a 5 % úplne nevymáhateľných pohľadávok. Spomedzi všetkých 14 európskych krajín tak Slovensko skončilo na poslednom mieste, spolu s Maďarskom a Gréckom. Priemer všetkých európskych krajín bol v tomto roku 3 %.

Tohtoročná štúdia European Payment Practices sa realizovala vo Veľkej Británii, Španielsku, Francúzsku, Rakúsku, Slovensku, Maďarsku, Bulharsku, Grécku, Rumunsku, Poľsku, Nemecku, Chorvátsku, Belgicku a Rusku. Oslovené spoločnosti odpovedali na otázky, ktoré sa týkali ich platobných zvyklostí, ekonomického vývoja v daných krajinách, a tiež na otázky ohľadom rizika a riadenia pohľadávok vo všeobecnosti.

Spoločnosť EOS Group je jedným z medzinárodných poskytovateľov finančných služieb na mieru. Jej hlavnou činnosťou je správa a manažment pohľadávok.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy