Exšéf Volkswagenu vraj vedel o falšovaní emisí

Bývalý generálny riaditeľ nemeckého automobilového koncernu Volkswagen Martin Winterkorn vedel o manipulácii s meraním emisií ešte pred tým, než problém odhalili americké úrady a podieľal sa na jej utajovaní. S odvolaním sa na dôverné dokumenty z podniku o tom informoval nemecký denník Bild am Sonntag.

25.09.2016 19:54
Martin Winterkorn, Volkswagen Foto:
Martin Winterkorn
debata (9)

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagen následne priznal, že softvér inštaloval po celom svete do zhruba 11 miliónov naftových áut.

Winterkorna podľa informácií denníka Bild am Sonntag o tomto ilegálnom softvéri už koncom minulého júla informovali pracovníci, ktorí softvér vyvinuli. Winterkorn vraj súhlasil s tým, aby zamestnanci Volkswagenu pri rokovaniach o tejto problematike v USA poskytovali len neúplné informácie.

Winterkorn vlani v septembri v dôsledku škandálu odstúpil z funkcie, na čele koncernu ho nahradil Matthias Müller. Volkswagen si dal na výdavky spojené s riešením škandálu bokom 16,2 miliardy eur. Analytik Frank Schwope zo NordLB ale v lete odhadol, že škandál bude stáť automobilku 25–35 miliárd eur.

Volkswagen už v júni pristúpil na to, že v USA za urovnanie vládnych a spotrebiteľských žalôb súvisiacich so škandálom zaplatí až 15,3 miliardy dolárov. V auguste sa navyše dohodol, že za problémy spojené so škandálom odškodní tiež svojich amerických predajcov. Podľa zdrojov agentúry Reuters automobilka na toto odškodnenie predajcov vynaloží viac ako 1,2 miliardy USD.

Majitelia dotknutých vozidiel v USA sa podľa júnovej dohody môžu rozhodnúť, či budú požadovať úpravu auta, alebo aby Volkswagen ich vozidlo odkúpil. Dohoda tiež predpokladá, že majitelia dostanú odškodné 5 100 až 10 000 dolárov. Volkswagen však odmieta výzvy, aby podobným spôsobom odškodil európskych zákazníkov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie