Slovensko je ekonomicky slobodnejšie, posunulo sa zo 47. miesta na 39.

Slovensko je 39. krajinou sveta s najväčšou ekonomickou slobodou, vyplýva z rebríčku kanadského inštitútu Fraser. Vlani bolo 47.

23.09.2016 15:21
debata (7)

Ekonomicky najslobodnejšou krajinou sveta zostáva Hongkong, najmenej slobodná je zo 159 hodnotených krajín opäť Venezuela. Vyplýva to z indexu ekonomickej slobody Economic feedom of the World Index, ktorý zostavuje kanadský inštitút Fraser. Slovensko poskočilo na 39. miesto z vlaňajšieho 47. Česká republika si v tohtoročnom rebríčku tiež výrazne polepšila. Posunula sa na 31. priečku z vlaňajšej 42.

Index sa skladá z piatich ukazovateľov, ktoré sa týkajú veľkosti štátneho sektoru, úrovne právneho štátu, medzinárodného obchodu alebo celkovej regulácie. Ďalším faktorom je menové prostredia danej krajiny a inflačné prostredie.

V prvej desiatke sa ďalej umiestnili okrem iného Singapur, Nový Zéland, Švajčiarsko, Kanada, Írsko, Spojené arabské emiráty a Austrálie a Británia, ktoré sa delia o desiatu priečku. Na dolnom konci hodnotenia sú Venezuela, Líbya, Argentína a Stredoafrická republika.

Z popredných ekonomík sveta USA obsadili 16. priečku, Nemecko 30. pozíciu, Rusko je 102. a Čína 113. Vysoko je Rumunsko, obsadilo 22. pozíciu.

„Ekonomická sloboda vedie k prosperite a vyššej kvalite života, zatiaľ čo najnižšie hodnotené krajiny zvyčajne trápia represívne režimy, ktoré obmedzujú slobodu a príležitosti pre svojich občanov,“ uvádza sa vo vyhlásení inštitútu.

V prípade krajín, ktoré patria do prvej štvrtiny najbohatších krajín, je priemerný hrubý domáci produkt na hlavu 41 228 USD, zatiaľ čo v krajinách v poslednej štvrtine len 5471 USD.

Priemerný príjem desiatich percent najchudobnejších ľudí v ekonomicky najslobodnejších krajinách je viac ako dvojnásobný v porovnaní s celkovo priemerným príjmom v najmenej slobodných krajinách.

Tiež dĺžka života je u ľudí v slobodných krajinách výrazne vyšší. Index sa zverejňuje od roku 1996. Dnes zverejnené údaje vychádzajú z dát roku 2014. Oneskorenie je spôsobené tým, že je potrebné počkať na údaje zo 159 krajín sveta.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Fraser #ekonomická sloboda