Rokovanie ropných štátov bude len neformálne

Rokovania medzi členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a nečlenskými krajinami ropného kartelu, ktoré sa uskutoční tento mesiac v Alžírsku, budú len neformálnym stretnutím pre konzultácie a nie rokovaním, pri ktorom sa bude rozhodovať.

18.09.2016 11:55
debata (8)

Povedal to generálny sekretár OPEC Mohammed Barkindo v rozhovore s alžírskou štátnou tlačovou agentúrou APS.

Členovia a nečlenovia OPEC sa stretnú v Alžírsku na energetickej konferencii, ktorá sa uskutoční 26. až 28. septembra. Alžírsky minister pre energetiku už skôr uviedol, že medzi krajinami panuje zhoda v tom, že je potrebné stabilizovať ropný trh, a podporiť tak ceny ropy, napísala agentúra Reuters.

„Bude to neformálne stretnutie, nie je to stretnutie, kde sa bude rozhodovať,“ uviedol Barkindo. „Stretli sme sa v júni, teraz je september a medzi týmito dvoma dátumami sa stala veľa vecí.“ Saudská Arábia, ktorá je najväčším producentom v rámci kartelu OPEC, na začiatku mesiaca podpísala s Ruskom dohodu o vzájomnej spolupráci na trhu s ropou. Spolupráca má zahŕňať cesty k stabilizácii trhu, vrátane obmedzenia ťažby.

Svetové ceny ropy začiatkom tohto roka vinou silného previsu ponuky nad dopytom po prvýkrát za 12 rokov zostúpili pod 30 dolárov za barel. V súčasnosti sa cena severomorskej ropy Brent pohybuje okolo 45 dolárov za barel, zatiaľ čo ešte v prvej polovici roka 2014 výrazne presahovala hranicu 100 dolárov za barel.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC