Obchod roka 2017? Kúpa českej koruny, tvrdia analytici

Stávka na rast kurzu českej koruny bude obchodom roku 2017. Tvrdia to analytici holandskej banky ING, podľa ktorých by Česká národná banka (ČNB) mohla už pred polovicou budúceho roka opustiť svoj záväzok udržiavať kurz koruny v blízkosti hodnoty 27 Kč za euro. Tak nízko ČNB korunu pomocou intervencií udržuje už takmer tri roky.

07.09.2016 05:30
debata (2)

Režim devízových intervencií s cieľom oslabiť korunu a držať jej kurz blízko 27 Kč/EUR začala centrálna banka v novembri 2013 v snahe podporiť domácu ekonomiku. Banková rada ČNB začiatkom augusta zopakovala, že ukončenie režimu devízových intervencií považuje za pravdepodobné v polovici roka 2017.

Analytici ING Petr Krpata a Jakub Seidler podľa agentúry Reuters uviedli, že by dávalo zmysel urobiť tento krok ešte pred polovicou roku 2017. Inak by sa totiž podľa nich mohli na devízovom trhu hromadiť stávky špekulujúce s opustením kurzového záväzku.

Nový guvernér ČNB Jiří Rusnok v pondelok povedal, že politika slabej koruny by sa mohla skončiť okolo polovice budúceho roka, aj keď inflácia bude naďalej mierne pod cieľovou dvojpercentnou hranicou, ale bude smerovať nahor.

Krpata a Seidler teraz odporúčajú otvoriť menový forward na predaj eur s vysporiadaním za 12 mesiacov a očakávajú, že transakcia vynesie viac ako päť percent. Forwardy na predaj eur za koruny s vysporiadaním 12 mesiacov sa aktuálne obchodujú za 26,89 Kč za euro, zatiaľ čo kurz na promptnom trhu je 27,022 Kč za euro.

Analytici predpokladajú, že kurz koruny k euru sa počas tejto doby spevní až na 25,50 Kč/EUR.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koruna