Chýbajúce diely ohrozujú výrobu v šiestich továrňach Volkswagenu

Prerušenie výroby pre nedostatok komponentov spôsobené sporom s dodávateľmi sa dotýka šiestich tovární Volkswagenu a ovplyvní viac ako 25 000 zamestnancov.

22.08.2016 09:56
debata (4)

Automobilka to uviedla v pondelkovom oznámení. Volkswagen pondelok obnoví rokovania s dodávateľmi, s ktorými sa dostal do sporu.

Hovorca automobilky Christoph Adomat podľa ekonomického denníka The Wall Street Journal uviedol, že Volkswagen rokovania s dvoma dodávateľmi v piatok prerušil a obe strany sa dohodli, že v pondelok budú pokračovať. V pondelok sa vedenie firmy zíde vo svojej centrále vo Wolfsburgu s viacerými ďalšími dodávateľmi. Podľa Adoma ide o bežnú prax.

Volkswagen pre nedostatok dielov zastaví od pondelka na týždeň výrobu modelov Golf v domovskej továrni vo Wolfsburgu, problémy ale majú pre spor s dvojicou dodávateľov i ďalšie továrne. Tisíce zamestnancov musia na dovolenku, ďalších čaká skrátený pracovný čas.

Závažné problémy automobilke spôsobuje spor s dvojicou dcérskych firiem saskej spoločnosti Prevent. Ide o firmu ES Automobilguss, ktorá zastavila dodávky liatinových dielov potrebných na výrobu prevodoviek, a o spoločnosť Car Trim, ktoré dodáva poťahy na sedadlá.

Pozadie sporu nie je celkom jasné, hovorí sa ale o tom, že by za konfliktom mohol stať jeden spoločný projekt, z ktorého zišlo. Firmy Car Trim a ES Automobilguss cez víkend Volkswagen obvinili, že bez vysvetlenia a ponuky kompenzácie ruší kontrakty, ktoré s nimi uzavrel, čo ich prinútilo zastaviť dodávky.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #automobilky