Počet neplatičov DPH na Slovensku rastie

Počet nespoľahlivých platcov dane z pridanej hodnoty (DPH) na Slovensku sa za posledného pol roka zvýšil o viac ako 13 percent, dlh voči štátu má 5 391 firiem. Vyplýva to z najnovšej analýzy poradenskej a konzultačnej spoločnosti Bisnode Slovensko.

18.08.2016 11:04
debata (12)

Najhoršie sú na tom spoločnosti s ručením obmedzeným, kde je podľa analýzy 3 618 nespoľah­livých platcov, ďalej živnostníci a akciové spoločnosti.

"Môže ísť o zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu firiem, no taktiež o slabšiu platobnú morálku spoločností. Bisnode Slovensko už dlhodobo kritizuje stav podnikateľského prostredia, pretože v našich dátach vidíme, že najmä malé firmy riešia existenčné problémy,“ uviedol business development consultant Bisnode Slovensko Milan Seliak.

Podľa informácií zverejnených Bisnode Slovensko, 73 percent spoločností, ktoré neodviedli DPH, má tržby v rozmedzí do jedného milióna eur. Necelá polovica všetkých neplatičov má maximálne dvoch zamestnancov. Naopak, najlepšie sú na tom s platením DPH veľké firmy s počtom zamestnancov nad 500.

Z analýzy tiež vyplýva, že najviac neplatičov je v Bratislavskom kraji s počtom 900 firiem, v Trnavskom kraji je to 837 firiem a v Žilinskom kraji 775 firiem.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH