Británia chce pokutovať poskytnutie návodov na znižovanie daní

Británia plánuje pokutovať finančných poradcov poskytujúcich klientom informácie o tom, ako môžu využiť medzery v zákonoch na zníženie daňového základu.

17.08.2016 18:00
debata (31)

Plány, ktoré v stredu vo svojom dokumente načrtlo ministerstvo financií, sú prvým krokom novej premiérky Theresx Mayovej k sľubovanému obmedzeniu legálnych aj ilegálnych daňových únikov firiem a bohatých jednotlivcov.

„Ľudia, ktorí ponúkajú systémy na znižovanie daňového základu, pripravujú krajinu o potrebné daňové príjmy,“ uviedla Jane Ellisonovho z ministerstva financií.

Boj proti ilegálnym aj legálnym daňovým únikom sa stal dôležitou súčasťou snahy o zlepšenie stavu verejných financií Spojeného kráľovstva. Politici týmto bojom reagujú aj na nespokojnosť verejnosti so stavom daňového systému. Podľa opozície sa však vláde stále nepodarilo dostať tento problém pod kontrolu, píše agentúra Reuters.

Nový plán podľa ministerstva financií umožní daňovým úradom vymerať vysoké pokuty finančným plánovačom, poradcom či účtovníkom ponúkajúcim systémy pre znižovanie daňového základu. Tí by tak na pokutách mohli zaplatiť rovnakú sumu, akú svojim klientom pomohli ušetriť na daniach, píše sa v dokumente ministerstva.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Veľká Británia