Rusi rokujú so Saudmi o nastolení rovnováhy na trhu s ropou

Rusko rokuje so Saudskou Arábiou a ďalšími veľkými ropnými producentmi kvôli nastoleniu rovnováhy na svetovom trhu s ropou.

15.08.2016 14:48
debata (28)

Vyhlásil to ruský minister energetiky Alexander Novak v rozhovore, ktorý v pondelok zverejnil medzinárodný arabský denník Aš-Sark al-Avsat. Dvere sú podľa neho otvorené aj ďalším rokovaniam o možnom zmrazení produkcie ropy, ak sa ukáže, že je to potrebné.

„Spolupracujeme ohľadom ropného trhu s krajinami Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a s producentmi mimo túto organizáciu a sme odhodlaní pokračovať v dialógu na dosiahnutie trhovej stability,“ povedal Novak podľa arabského denníka, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Saudská Arábia je kľúčovým členom kartelu a najväčším svetovým vývozcom ropy. Rusko, ktoré je najväčším svetovým producentom ropy, členom tohto kartelu nie je. Neformálne stretnutie predstaviteľov OPEC by sa malo konať v septembri v Alžírsku.

Ťažba ropy v Saudskej Arábii aj v celom ropnom karteli OPEC vzrástla v júli napriek poklesu cien na nové maximá. Podľa pozorovateľov to naznačilo, že členovia OPEC sa naďalej usilujú o vysoký podiel na trhu miesto toho, aby bojovali proti prebytkom suroviny a snažili sa podporiť ceny.

Ceny na svetovom trhu s ropou klesli začiatkom tohto roka vinou silného previsu ponuky nad dopytom po prvýkrát za 12 rokov pod 30 dolárov za barel. Neskôr ale oživili. Cena severomorskej ropy Brent sa v pondelok dopoludnia vyšplhala až na 47,40 USD za barel, teda na najvyššiu úroveň od začiatku augusta.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Saudská Arábia #OPEC