Moody's: Napätie medzi Kyjevom a Moskvou môže uškodiť ratingu Ruska

Ďalšia eskalácia napätia medzi Ruskom a Ukrajinou by mohla uškodiť ruskému úverovému ratingu. Uviedla to v pondelok medzinárodná ratingová agentúra Moody's Services.

15.08.2016 13:58
debata (25)

Schopnosť Ruska splácať svoje dlhodobé záväzky hodnotí teraz táto agentúra známkou Ba1, nevylučuje ale možnosť jej zníženia. Úverový rating je základným vodidlom pre investorov. Čím je vyšší, tým lepšie je krajina vnímaná.

Moskva minulý týždeň v stredu informovala, že pri dvoch prestrelkách „s diverznými a teroristickými silami“ boli zabití dvaja ruskí vojaci a niekoľko ďalších bolo zranených. Incident vyvolal prudké zvýšenie napätia a obavy pred novým rusko-ukrajinským konfliktom.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok nariadil uviesť do zvýšenej bojovej pohotovosti všetky vojenské jednotky v blízkosti Krymu a v oblasti Donbasu na východe krajiny, kde sa vládne sily stretávajú s odporom proruských separatistov. Špekulácie o tom, že Rusko preruší diplomatické styky s Ukrajinou, v pondelok ale ruský minister zahraničia Sergej Lavrov odmietol.

„Ak by sa boje mali rozšíriť na nový front na Kryme a ďalej zintenzívniť na Donbase, medzinárodné sankcie by sa pravdepodobne sprísnili a boli predĺžené, čo by viedlo k novému odlivu kapitálu a oslabeniu výmenného kurzu rubľa a v konečnom dôsledku by to podkopalo hospodárske oživenie Ruska,“ uviedla podľa agentúry Reuters Moody's v ana­lytickom materiáli.

Ruský štatistický úrad v piatok oznámil, že ruská ekonomika v druhom štvrťroku spomalila pokles. Hrubý domáci produkt sa medziročne znížil o 0,6 percenta po prepade o 1,2 percenta v prvých troch mesiacoch roka. Ruská ekonomika získava pôdu pod nohami vďaka výraznému oživeniu cien ropy. Pomáha jej aj silnejší rubeľ, ktorý prispieva k poklesu miery inflácie, čo zvyšuje reálne príjmy domácností.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina