Nemecký ekonomický motor funguje lepšie, ako sa čakalo

Nemecko výrazne zrýchlilo svoj medziročný rast a spomalilo medzikvartálny. Výsledky sú lepšie, ako odhadovali analytici.

12.08.2016 10:49
debata

Nemecká ekonomika spomalila v druhom štvrťroku tempo rastu oproti predchádzajúcim trom mesiacom na 0,4 percenta z dvojročného maxima 0,7 percenta v prvom štvrťroku.

Vyplýva to z dnešných predbežných údajov nemeckého štatistického úradu. Naopak, medziročné tempo rastu sa výrazne zrýchlilo a dosiahlo 3,1 percenta z predošlých 1,5 percenta. Je tak najvyššie za posledných päť rokov.

Výsledok je lepší, než sa čakalo. Ekonómovia v ankete agentúry Reuters odhadovali spomalenie štvrťročného rastu na 0,2 percenta a stagnáciu medziročného tempa úrovni na 1,5 percenta. Medziročný rast očistený od kalendárových faktorov dosiahol 1,8 percenta.

Rast najväčšej európskej ekonomiky podporilo v druhom štvrťroku najmä oživenie vývozu, dovoz klesol. Hospodársky rast naďalej podporovali silné výdavky domácností aj vlády, oslabili ale firemné investície do fixného kapitálu a tiež investície do stavebníctva, uviedol štatistický úrad.

Solídny dynamiku rastu by si nemecká ekonomika mala udržať aj v treťom štvrťroku, a to napriek rozhodnutiu Británie opustiť Európsku úniu, oznámila ekonómka Komerční banky Jana Steckerová. Takzvaný brexit tento rok podľa odhadov banky zníži rast nemeckej ekonomiky o 0,2 percentu­álneho bodu, takže ekonomika porastie v celom roku o 1,6 percenta namiesto pôvodne očakávaných 1,8 percenta.

Nemecká ekonomika, na ktorej je závislá aj veľa slovenských podnikov, vlani vzrástla o 1,7 percenta. Jej rast sa tak mierne zrýchlil z predvlaňajších 1,6 percenta a dosiahol najprudšie tempo za posledné štyri roky.

Nemecká vláda v apríli potvrdila, že v tomto roku by tempo hospodárskeho rastu malo zostať na minuloročnej úrovni, odhad rastu na budúci rok ale znížila na 1,5 percenta z predtým predpokladaných 1,8 percenta. Nemecká centrálna banka začiatkom júna výhľad ekonomického rastu Nemecka na tento rok zhoršila na 1,7 percenta z doterajšej predpovede 1,8 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #HDP